latinica  ћирилица
13/04/2021 |  19:03 ⇒ 14/04/2021 | 07:53 | Autor: RTRS

Stariji od 65 godina i dalje prvi u redu za imunizaciju (VIDEO)

Građani stariji od 65 godina i dalje prvi u redu za imunizaciju. Revakcinacija danas u Zvorniku , Sokocu i u Domu penzionera u Banjaluci.

Prijedorski Dom zdravlja privremeno je obustavio revakcinaciju jer je zbog nestanka električne energije došlo do prekida hladnog lanca.

Informacije o procesu revacinacije moraju dostaviti Institutu za javno zdravstvo. Svi koji su primili prvu dozu nemaju razloga za brigu , jer odgađanje revakcinacije neće ugroziti stvaranje zaštite organizma.

Bogdana Todorović je u Domu penzionera u Banjaluci. Više od godinu nije vidjela djecu koja žive u Italiji. Vakcina je za nju sigurna karta za putovanje i spajanje sa porodicom.

- Sad se nadam, ako Bog da, da bude sve u redu pa da i oni stignu ovdje u Banjaluku. Tako da sam baš oduševljena i zadovoljna što je ovako proteklo u najvećem redu ovdje u Domu, bez ikakvih čekanja, stvarno je organizacija na visini - rekla je ona.

Zvorničani stariji od 65 godina u naredna tri dana primiće prvu dozu kineske vakcine Sinovak.

- Dobro se osjećam, hvala osoblju, hvala struki. Treba slušat idoktore, jedino nas mogu spasiti - doktori i Bog - rekao je Ratko Marković.

Astra Zenekom je vakcinisano 90 Sokočana starije životne dobi. Ljekari podsjećaju da prva doza vakcine nije dovoljna za stvaranje imuniteta.

- Imuni sistem je poljuljan sa vakcinom, kreće produkcija antitijela. To je ja kažem jedan prozor, kad još uvijek pacijenti nisu zaštićeni od virusa korona, potrebno je da prođe jedan period da se stvore antitijela da ga štite - rekla je Adrijana Stanar direktorka Doma zdravlja "Dr Ljubomir Ćeranić" Sokolac.

Revakcinacija starijih privremeno je obustavljena u Prijedoru. Nestanak električne energije u nekoliko navrata, doveo je do prekida hladnog lanca vakcine.

- U više navrata došlo do poremećaja temperature u samom frižideru, odnosno zamrzivaču u odnosu na temperaturu koja je predviđena na kojoj se čuvaju vakcine - naveo je Slobodan Јavor v.d. direktora Doma zdravlja Prijedor.

Revakcinacija u Prijedoru biće nastavljena, a o datumu građani obaviješteni. Ljekari uvjeravaju da su sve ranije vakcine bezbjedne.

- One su bile u režimu hladnog lanca i potpuno su bezbjedne, te što se tiče naših sugrađana nema nikakve potrebe za zabrinutost - naglasila je Milica Otković načelnik Higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja Prijedor.

Odgađanje vakcinacije drugom dozom neće ugroziti stvaranje zaštite organizma i konačni efekat vakcinacije. Zaštitno dejstvo vakcine se počinje uočavati već nakon 14 dana od prve doze, pojasnili su iz Instituta za javno zdravstvo.

Sve vakcine koje su trenutno dostupne u Srpskoj daju se u dvije doze sa razmakom od tri do 12 nedjelja zavisno od proizvođača vakcine. Za Sputnjik preporučeni period od prve do druge doze iznosi od 21 do 28 dana.