latinica  ћирилица
13/04/2021 |  22:37 ⇒ 22:39 | Autor: SRNA

Slučaj "Simatović - Stanišić": Odbrana zahtijeva oslobađajuću presudu

Timovi odbrane bivših zvaničnika Službe državne bezbjednosti /SDB/ Јovice Stanišića i Franka Simatovića-Frenkija zatražili su oslobađajuću presudu Međunarodnog mehanizma za krivične sudove /MMKS/ tokom završnog obraćanja u procesu ponovljenog suđenja dvojici optuženih.
Franko Simatović i Јovica Stanišić - Foto: RTRS
Franko Simatović i Јovica StanišićFoto: RTRS

Bivšem načelniku SDB-a Srbije Stanišiću /68/ i operativcu te službe i njegovom zamjeniku Simatoviću /68/ ponovo se sudi zbog navodnog članstva u kriminalnoj organizaciji, zajedno sa bivšim predsjednikom Savezne Republike Јugoslavije Slobodanom Miloševićem i drugima, čiji je cilj bio da se na silu i trajno protjera nesrpsko stanovništvo iz većih područja Hrvatske i BiH u periodu između 1991. do 1995. godine.

Oni su optuženi za osnivanje, kontrolisanje, finansiranje i razmještanje paravojnih snaga koje su, navodno, počinile zločine u Hrvatskoj i BiH.

Stanišićev advokat Vej DŽordaš podsjetio je da je posao SDB-a u periodu od 1991. do 1995. godine bio da procesuira "srpske ekstremiste i kriminalne grupe" koje su ugrožavale bezbjednost Srbije.

Prema pravilima SDB-a, od operativaca se očekivalo da uspostave saradnju sa kriminalcima u zemlji i inostranstvu kako bi dobili informacije i obavještajne podatke.

DŽordaš je izjavio da je to značilo da takvo udruživanje sa kriminalcima ne može biti osnova za poštenu procjenu odgovornosti Stanišića za njihove zločine.

Јedan od Simatovićevih advokata odbrane, Vladimir Petrović, istakao je da je njegov klijent samo jednom sreo Slobodana Miloševića, i to u hrvatskom gradu Kuli u maju 1997. godine, nakon završetka rata u BiH.

On je tokom obraćanja sudu naglasio da su se Simatović i Milošević tada sreli na proslavi koju je organizovala Јedinica za specijalne operacije, u skladu sa protokolom, te da je toj zabavi prisustvovalo nekoliko desetina ljudi, prenio je "Balkan insajt".

Petrović je naglasio da nema dokaza da je Simatović razgovarao sa Miloševićem, obavijestio ga o bilo čemu niti da su zajedno definisali politiku ili strategiju ni da je optuženi dobio bilo kakvu naredbu ili uputstva.

Simatović je tokom pomenute proslave održao govor u kojem je naveo da od 1991. godine osniva kampove za obuku i govorio je o bitkama u kojoj je učestvovala Јedinica za specijalne operacije, kao i o oružju koje su koristili. Tužilaštvo je taj govor u Kuli 1997. godine iskoristilo kao glavni dokaz za početak novog suđenja.

Svjedoci odbrane tvrdili su da je cilj govora bio samo da se zadivi Milošević, a drugi Simatovićev advokat Mihajlo Bakrač rekao je da je u govoru bilo pretjerivanja i da ga njegov klijent nije napisao.

- Činjenice da Franko Simatović tokom čitanja tog govora koristi riječi "mi smo" ne znači da je on direktno niti na bilo koji način učestvovao, direktno ili indirektno od samog početka, u svim navedenim navodnim aktivnostima Službe - naglasio je Bakrač.

Tužilaštvo u Hagu juče je zatražilo doživotnu kaznu zatvora za Stanišića i Simatovića.

Završna obraćanja nastavljaju se sutra, a konačna presuda očekuje se u maju.