latinica  ћирилица
14/04/2021 |  11:59 | Autor: SRNA

Vulić: Nećemo dozvoliti da stranci i opozicija iz Srpske kreiraju zakon po volji SDS i PDP

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sanja Vulić izjavila je Srni da dio međunarodne zajednice zajedno sa nelegalno izabranim članovima CIK-a BiH i opozicijom planira izmjene Izbornog zakona BiH po mjeri opozicionih stranaka pokušavajući na taj način da ih dovedu na vlast.

- Na sreću svih iskrenih Srba i onih koji vole Republiku Srpsku opozicione stranke nisu sposobne da nanesu štetu Srpskoj koliko je SNSD kadar da je zaštiti od političkih konvertita, domaćih izdajnika i stranih sila - naglasila je Vulićeva.

Ona je rekla da građani Republike Srpske nemaju povjerenja u međunarodnu zajednicu, a i kako bi kada pojedini predstavnici EU ne poštuju političke subjekte izabrane voljom građana.

- U prilog tome svakako govore njihovi postupci. Јedan od njih je činjenica da za pregovore o mogućim izmjenama Izbornog zakona dio međunarodne zajednice pravi plan sa članovima CIK-a i strankama iz opozicije iako su upoznati o činjenici da članovi CIK-a nisu izabrani u skladu sa zakonom i propisanom procedurom u Predstavničkom domu. Takođe, u prilog toj tvrdnji govori i činjenica da su SDS, PDP i SDA oborili moju poslaničku inicijativu kojom sam tražila provođenje izbora članova CIK-a u skladu sa zakonom. Danas je jasno i zašto - istakla je Vulićeva.

Ona je ukazala da dio međunarodne zajednice pomaže opozicionim strankama u kreiranju izbornog zakona po mjeri opozicije uprkos tome što znaju da su članovi CIK-a pripadnici opozicionih političkih partija /SDS i PDP/ i nemareći da na taj način svjesno nastavljaju da podržavaju nelegalno imenovani CIK.

Prema njenim riječima, zloupotreba zakona i same pozicije jasno se vidjela na primjeru Doboja gdje su nelegalno izabrani članovi CIK-a pet puta mijenjali razlog poništavanja izbora u Doboju, a na kraju je i rezultat ponovljenih izbora bila ubjedljiva pobjeda SNSD-a.

- Iako su svi poznati i nepoznati taj dan pokušali uticati i na razne načine promijeniti volju birača, danas je ostala samo fraza Branislava Borenovića 'u Doboju se kralo'. Dobojlije nisu kriminalci i prevaranti i to Borenović dobro zna, ali da bi prikrio izborni poraz on pokušava lažno da optuži birače u Doboju - istakla je Vulićeva.

Ona je naglasila da je na sceni pokušaj prevare građana Srpske čiji su akteri opozicione partije iz Republike Srpske, bošnjačko političko Sarajevo i dio međunarodne zajednice.

- 'Desant na Doboj' nije uspio, a neće uspjeti ni njihov uticaj na izmjene Izbornog zakona, koji može biti tema samo i isključivo kada tu priču pokrenu zvanične institucije, a izmjene mogu biti vršene samo u institucionalnom okviru. Mi iz SNSD-a smo uvijek otvoreni za saradnju i dijalog sa svim političkim partijama, ali Izborni zakon ne može i neće kreirati strani faktor i članovi SDS-a i PDP-a u CIK-u - poručila je Vulićeva.

Ona je navela da su izmjene zakona koje nemaju podršku i prohodnost u oba doma Parlamentarne skupštine BiH uzaludan posao.

Vulićeva je rekla da ne spori potrebu da se čuje glas javnosti, civilnog društva i zainteresovanih strana, ali za to postoje poslovnički javne rasprave, a ne raditi na tome da se Interresorna radna grupa pretvori u javnu raspravu da bi opozicija sa svojim članovima CIK-a imala političku pozornicu za predlaganje spiska želja "šta bi oni kad bi oni".