latinica  ћирилица
14/04/2021 |  12:40 ⇒ 12:42 | Autor: SRNA

Gradiška: Povećan broj migranata

Na području Policijske uprave Gradiška u prva tri mjeseca ove godine evidentirana su 344 migranta, što je za 144 odsto više nego u istom periodu lani, kada ih je bilo 141.
Predstavnici Policijske uprave Gradiška - Foto: SRNA
Predstavnici Policijske uprave GradiškaFoto: SRNA

Načelnik Uprave Bojan Škorić rekao je da je 160 migranata evidentirano u Gradišci, 136 Srpcu i 48 u Novoj Topoli, te napomenuo da nije bilo evidentiranih krivičnih djela, ni prekršaja počinjenih od migranata.

On je zaključio da se stanje bezbjednosti na području Policijske uprave Gradiška može se ocijeniti zadovoljavajućim.

Škorić je da je na području koje operativno pokriva Policijska uprava Gradiška u prva tri mjeseca 2021. godine evidentirano 87 krivičnih djela, što je za 3,6 odsto, ili tri djela više nego u istom periodu lani.

On je na konferenciji za novinare istakao da je ukupno je rasvijetljeno 81 krivično djelo ili 93,1 odsto, te da je od evidentiranog 31 krivičnog djela po nepoznatom počiniocu rasvijetljeno 25 ili 80,6 odsto.

Govoreći o stanju u oblasti javnog reda i mira, Škorić je istakao da su u posmatranom periodu evidentirana 34 narušavanja javnog reda i mira, što je za 73,8 odsto manje u odnosu na isti period prethodne godine, kada je bilo 130 narušavanja javnog reda i mira.

On je dodao da je za 71,4 odsto smanjen i broj prekršaja sa elementima nasilja, kao što su tuča i fizički napad, kojih je u prva tri mjeseca ove godine bilo šest, a u istom periodu prošle godine 21.

- Povećan je broj evidentiranih saobraćajnih nezgoda za 1,8 odsto, ili sa 109 na 111 nezgoda. Evidentirana je jedna saobraćajna nezgoda u kojoj su dva lica smrtno stradala, dok su u istom periodu prethodne godine evidentirane tri saobraćajne nezgode u kojima su tri lica smrtno stradala - naveo je on.

Prema njegovim riječima, smanjen je broj saobraćajnih nezgoda sa teško povrijeđenim licima za 25 odsto, ili sa osam na šest, a broj saobraćajnih nezgoda sa lakše povrijeđenim licima smanjen je sa 25 na 24 nezgode.

Škorić je istakao da policija kontinuirano sprovodi pojačane aktivnosti na kontroli poštovanja zaključaka Republičkog štaba za vanredne situacije koje se odnose na sprečavanje širenja virusa korona među stanovništvom, navodeći da su u prva tri mjeseca tekuće godine evidentirali tri krivična djela nepostupanje po zdravstvenim propisima za vrijeme epidemije.

Načelnik Odjeljenja kriminalističke policije PU Gradiška Bojan Mišetić istakao je da su od evidentiranih 87 krivičnih djela, 69 krivična djela iz oblasti opšteg kriminaliteta, 10 iz oblasti zloupotrebe opojnih droga, pet iz oblasti privrednog kriminaliteta i tri krivična djela iz oblasti bezbjednosti saobraćaja.

- Evidentirano je 36 krivičnih djela protiv imovine, što je za jedno djelo više u odnosu na isti period prethodne godine, a ukupno je rasvijetljeno 31 djelo. Po nepoznatom izvršiocu evidentirano je 27 krivičnih djela protiv imovine, od kojih su 22 rasvijetljena - naveo je Mišetić.

On je dodao da je otkriveno 10 krivičnih djela i pet prekršaja u vezi sa zloupotrebama opojnih droga, te pronađena i oduzeta određena količina droge.

Načelnik Odjeljenja policije PU Gradiška Dejan Trifković istakao je da su u izvještajnom periodu evidentirana 44 prekršaja iz oblasti javnog reda i mira, što je za 73,8 odsto manje u odnosu na isti period prethodne godine, kada je evidentiran 161 prekršaj.

- Prekršaji su sankcionisani podnošenjem 16 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka i izdavanjem 21 prekršajnog naloga. Prekršaje je počinilo 51 lice, među kojima je šest povratnika i dva maloljetnika - naveo je Trifković.

On je istakao da je od ukupno evidentiranih 111 saobraćajnih nezgoda, 31 nezgoda bila sa posljedicama po lica, a 80 sa materijalnom štetom.

- Dva lica su smrtno stradala, šest je teško povrijeđeno, 30 lica zadobilo je lakše povrede - dodao je Trifković.

On je rekao da su evidentirana 4.322 prekršaja iz oblasti bezbjednosti saobraćaja, što je za 112,5 odsto više u odnosu na isti period prethodne godine, kada su evidentirana 2.034 prekršaja.

- Podnesena su 44 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka i izdato je 3.944 prekršajnih naloga. Iz saobraćaja su isključena 272 vozača, što je za 87,6 odsto više u odnosu na isti period prethodne godine, kada je iz saobraćaja isključeno 145 vozača - naveo je on.

Prema njegovim riječima, 205 vozača je isključeno iz saobraćaja zbog vožnje pod uticajem alkohola, 41 vozač zbog upravljanja motornim vozilom prije sticanja prava na upravljanje, a iz ostalih razloga isključeno je 26 vozača.

- Iz saobraćaja je isključeno i 140 vozila, što je za 35,9 odsto više nego u istom periodu prethodne godine, kada su iz saobraćaja isključena 103 vozila - naveo je Trifković.