latinica  ћирилица
15/04/2021 |  08:24 ⇒ 08:28 | Autor: TANЈUG

Policajka optužena za ubistvo 2. stepena, nastavak protesta

Bivša policajka Kim Poter, koja je u subotu ubila 20-godišnjeg Afroamerikanca Dontea Rajta, optužena je za ubistvo drugog stepena, saopštilo je tužilaštvo.
Policajka Kim Poter koja je ubila Afroamerikanca Dontea Rajta (Foto: New York Post) -
Policajka Kim Poter koja je ubila Afroamerikanca Dontea Rajta (Foto: New York Post)

Poter je uhapšena i kasnije puštena uz kauciju od 100.000 dolara, prenosi Bi-Bi-Si.

Ubistvo je dovelo do višednevnih protesta i sukoba demonstranata i policije u gradu Bruklin Senter u saveznoj američkoj državi Minesota, a nekoliko stotina učesnika učesnika potesta ponovo se u srijedu uveče, uprkos policijskom času, okupilo ispred sjedišta policije.

Kao i prethodnih noći, demonstranti su gađali policiju flašama i drugim projektilima, a policija je odgovorila upotrijebivši suzavac i šok-bombe.

Prema navodima policije, Poter je slučajno pucala na Rajta pošto je greškom upotrebila pištolj umjesto šokera.

S druge strane, advokat porodice Rajt Ben Kramp rekao je da je ubistvo bilo namjerno i da je riječ o “nezakonitoj upotrebi sile“.

Poslije ubistva Rajta, kojeg je policija prvobitno rutinski zaustavila zbog saobraćajnog prekršaja, Poter i šef lokalne policije Tim Genon podnijeli su ostavke.

Genon je objavio snimke kamere sa opreme koju je nosila Poter, dan poslije pucnjave, dodaje Glas Amerike.

Na snimku se vidi kako ona prilazi Rajtu koji je stajao kod svog automobila dok ga je drugi policajac hapsio zbog potjernice za njim koja je i dalje bila na snazi.

Potjernica je raspisana zato što se Rajt nije pojavio pred sudom kada je optužen da je, u junu, pobjegao od policije i posjedovao pištolj bez dozvole. Policija navodi da je zaustavila Rajta zbog isteklih registarskih tablica.

U međuvremenu, u Mineapolisu se nastavlja suđenje bivšem policajcu Dereku Šovinu koji je optužen za ubistvo Afroamerikanca DŽordža Flojda 25. maja prošle godine.