latinica  ћирилица
15/04/2021 |  09:01 ⇒ 09:01 | Autor: BETA

Obnova katedrale Notr Dam počinje 2022. godine

Poslije ogromnog požara koji je prije tačno dvije godine zahvatio parisku katedralu Notr Dam i potresao svijet, radovi na obnovi moći će da počnu naredne zime, ali i dalje nije razjašnjeno porijeklo požara.

Požar, koji je izbio 15. aprila 2019, godine uništio je dio svoda i veliku strijelu (gredu), kao i dio unutrašnjosti katedrale, stare više od 850 godina.

Notr Dam, dragulj gotske arhitekture, prije epidemije virusa korona bila je nezaobilazna destinacija za posjetioce u Parizu. Nalazi se geografski u srcu glavnog grada, pored rijeke Sene.

Pripremni radovi za obnovu Notr Dama biće završeni ovog ljeta, a tokom zime počinje restauracija koja će trajati vjerovatno duže od predviđenih pet godina od požara. Već su raspisani tenderi za obnovu, a mediji su nedavno prenijeli da je izdvojeno 1.000 hrastova.

Za sada se još ne zna tačan uzrok požara, ali mnogi pominju neke neispravnosti i nemar. Malo informacija dolazi do medija o toku istrage.

- Za sada ostaju iste hipoteze, neugašeni pikavac cigarete ili kratki spoj - rekli su izvori bliski istrazi.

Katedrala Notr Dam za Francuze nije samo svjetski poznata srednjovjekovna gotska katedrala, već srce Pariza i zdanje koje su ovjekovečili književnici i dio istorije nacije. Gradnju katedrale je započeo 1163. godine biskup Moris de Sili, a završena je skoro dva vijeka kasnije 1345. godine.

Notr Dam je tijesno povezana sa istorijom Francuza. Njena snažna zvona su se 24. avgusta 1944. godine oglasila da označe oslobađanje zemlje od nacista, a 26 godina kasnije su zvonila na sahrani lidera Pokreta otpora, generala Šarla de Gola.

Katedralu je opjevao pjesnik Žerar de Nerval koji joj je 1832. godine posvetio pjesmu "Bogorodična crkva u Parizu". Viktor Igo je godinu dana ranije napisao roman "Bogorodična crkva u Parizu", o katedrali, zvonaru Kvazimodu i romskoj plesačici Esmeraldi.

Zvona katedrale u Parizu su se između ostalog oglasila poslije Kosovske bitke 1389, što nije potvrđeno, kao i na 800. godišnjicu te bitke.