latinica  ћирилица
15/04/2021 |  13:14 ⇒ 13:15 | Autor: SRNA

Amerika odustala od slanja brodova u Crno more

SAD, ipak, neće poslati dva ratna broda u Crno more, mada je prethodnih dana iz Vašingtona poručivano da je razlog za dolazak brodova "povećanje ruske vojne moći na granicama Ukrajine".
Krstarica "Donald Kuk" (Foto: CC0 / U.S. Navy / Mass Communication Specialist 3rd Class Will Hardy) -
Krstarica "Donald Kuk" (Foto: CC0 / U.S. Navy / Mass Communication Specialist 3rd Class Will Hardy)

Analitički portali, pozivajući se na agencije, tvrde da je američka Ambasada u Ankari obavijestila tursko Ministarstvo spoljnih poslova o otkazivanju slanja brodova "bez navođenja razloga".

Turska je prošle sedmice najavila da će SAD poslati dva ratna broda u Crno more. Radilo se o razaračima "Donald Kuk" i "Ruzvelt".

Rusija je taj potez nazvala neprijateljskom provokacijom.

Nakon što su se pojavile informacije o mogućem dolasku američkih vojnih brodova, ruska mornarica počela je vježbe u Crnom moru, tokom kojih se vrši gađanje površinskih i vazdušnih ciljeva.

Osim toga, iz Kaspijskog mora, kanalom Volga-Don, u Azovsko i Crno more prebacuje se više od deset brodova Kaspijske flotile koji će u vježbama učestvovati zajedno sa brodovima Crnomorske flote.

Odluku Vašingtona da ipak ne šalje ratne brodove u Crno more, prije svega, treba posmatrati u kontekstu telefonskog poziva američkog predsjednika DŽozefa Bajdena ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, kada je predložio sastanak i razgovore o različitim temama iz međunarodnih odnosa, navodi "Geopolitika".

Ruski zamjenik ministra inostranih poslova Sergej Rjabkov prije tri dana oštro je upozorio Vašngton da svoje brodove "drži dalje od Krima jer bi, u suprotnom, moglo doći do neželjenih incidenata".