latinica  ћирилица
17/04/2021 |  13:07 ⇒ 13:12 | Autor: SRNA

Obilježen Svjetski dan borbe protiv hemofilije

Udruženje oboljelih od hemofilije Banjaluka danas je obilježilo Svjetski dan borbe protiv te bolesti, od koje u Republici Srpskoj boluje više od 80 ljudi.
Svjetski dan Hemofilije (Foto: drukciji.ba) -
Svjetski dan Hemofilije (Foto: drukciji.ba)

Obilježavanje je upriličeno u prostorijama Tržnog centra Delta u Banjaluci, gdje su predstavnici ovog udruženja u saradnji sa Komitetom za međunarodnu razmjenu studenata medicine Republike Srpske upoznali građane i javnost šta je hemofilija i sa kojim problemima se oboljeli susreću.

Predsjednik Udruženja oboljelih od hemofilije Banjaluka Branislav Uzelac rekao je Srni da su tom prilikom podijeljeni i informativni leci s ciljem skretanja pažnje na ovu bolest.

- Osim toga što imamo terapiju, bolest njome nije zaustavljena već su smanjeni problemi, zato što još ne postoji lijek za hemofiliju - u suštini imamo samo terapiju - ponovio je Uzelac.

Hemofilija je neizlječivi poremećaj procesa zgrušavanja krvi, a ova rijetka bolest genetski se prenosi sa majke na muško dijete.

U Srpskoj su od hemofilije oboljele 83 osobe, od kojih 32 imaju teški oblik i potrebu za terapijom koja je neophodna da se primjenjuje svaki drugi do treći dan.

Branislav Uzelac je rekao da je 40 odsto oboljelih od hemofilije u Srpskoj mlađe od 18 godina.

On je rekao da u Srpskoj od 2010. godine postoji terapija koju snosi Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske.

- Od ove godine dvije osobe su prešle na najsavremeniju terapiju trenutno. Nadamo se da će u skorije vrijeme i ostale osobe sa teškim oblikom primati tu terapiju - istakao je Uzelac.

On je precizirao da je terapija za oboljele od hemofilije izuzetno skupa, te da mjesečna doza po osobi iznosi od 5.000 do 10.000 KM, dok je savremenija terapija daleko skuplja.