latinica  ћирилица
17/04/2021 |  19:12 ⇒ 18/04/2021 | 08:46 | Autor: RTRS

Dodik: Mirni razlaz jedina opcija (VIDEO)

Neslužbeni dokument tzv. "non pejper", stvaran ili ne, osim što je protresao Balkan, bar je u BiH otvorio pitanja racionalnosti državne tvorevine, u kojoj jesu očuvane AVNOЈ-ske granice, ali ne i smisao postojanja BiH, zasnovan na jednakim pravima naroda i građana.

Duže od četvrt vijeka kao najmnogoljudniji, Bošnjaci nastoje ostvariti dominaciju nad druga dva naroda. Dogovori se ignorišu, dijalog izostaje.

Mirni razlaz u BiH, unija sa tri republike - bio je ponuđen tada zaraćenim stranama još na pregovorima u Ženevi 1993.godine. Bošnjačka strana odbila je da to prihvati, cijena je plaćena ljudskim životima. Duže od četvrt vijeka ista ta bošnjačka strana odbija da prihvati slovo Dejtona, tri naroda i dva entiteta.

Krojenjem samo njima prihvatljive istine, opstrukcijom dogovorenog i bez želje i volje za kompromisom, a uz podršku međunarodnih mecena poput Valentina Incka, Srbima i Hrvatima nameću potrebu da istupe iz nezdrave, besperspektivne zajednice, kakva je BiH.

Vodi se polemika, kao da je neko objavio rat, konstatuje srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i kaže da je tzv. "non pejper" samo ukazao da je mirni razlaz u BiH opcija, koja će sigurno biti ostvarena u nekom narednom periodu.

- Mislim da je to jedino i realno. Moram da priznam da mi je drago što se došlo do razgovora o BiH. Mnogi govore, bar što se tiče BiH da neće biti i da nisu za promjenu granica. Naravno ni ja nisam za promjenu granica jer je granica između Republike Srpske i drugog entiteta uspostavljena međunarodnim sprazumom i definitivna i neće se mijenjati, jer je sastavni dio međunarodnog ugovora - rekao je Dodik.

Ni predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, kaže, nije imao priliku da se lično upozna sa sadržajem tzv "non pejpera". Kaže da se, osim ako može da na bilo koji način pomogne, Srbija ne miješa u unutrašnje odnose u BiH, i da podržava integritet i BiH, i Republike Srpske.

- Uvijek smo spremni da razgovaramo o svim temama, ne kidišući na ljude koji drugačije misle, spremni da čujemo šta o svemu misle i predstavnici bošnjačkog naroda i hrvatskog naroda i posebno šta o svemu misli Republika Srpska - rekao je Vučić.

No, kidišući na mišljenje i prava Srba i Hrvata, BiH je dovedena u poziciju da 26 godina nakon potpisivanja mirovnog sporazuma nije jasno da li je stvarno ili samo normativno suverena država? Prisustvo OHR-a, učešće stranih sudija u Ustavnom sudu BiH, konsolidacija svih nivoa vlasti i usmjeravanje ka opštem napretku, ali i na putu ka EU. Izostalo je i mnogo toga što BiH suvereno pozicionira u međunarodnim odnosima.

- Takav put mora biti prevaziđen zajedničkim djelovanjem dva entiteta, tri naroda i uz podršku međunarodne zajednice koja će zapravo važiti međunarodni subjektivitet BiH kao države - smatra Mile Dmičić profesor ustavnog prava na Univeritetu u Banjaluci.

BiH suverena, definicijom bi trebalo biti Predsjedništvo BiH. Ali, tri člana iz tri naroda nerijetko bez konsenzusa.

- Vidimo da tu ima uvijek nekih problema od one sintagme koju sad ne bih posebno objašnjavao, jedan član Predsjedništva je izabran legalno, ali nije legitiman i to je na putu prema suverenosti možda i najvažnija stvar u našoj zemlji - naveo je Borislav Petrović profesor Pravnog fakulteta u Sarajevu.

"Non pejper" dokument, stvaran ili ne, podsjetio nas je da je BiH loša zajednica, a u lošem braku uvijek neko trpi - narod.