latinica  ћирилица
18/04/2021 |  11:01 ⇒ 13:55 | Autor: SRNA

Kalinić: BiH i Srpska na raskrsnici

Savjetnik srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Dragan Kalinić izjavio je Srni da pojava neslužbenog diplomatskog dokumenta "non-pejper", navodno upućenog iz Slovenije u Brisel, brutalno razotkriva razmišljanja u međunarodnim kuloarima o prekompoziciji zapadnog Balkana.
Dragan Kalinić - Foto: RTRS
Dragan KalinićFoto: RTRS

 Kalinić je ocijenio da je histerija stvorena oko tzv. non-pejpera pokazala istovremeno političko kameleonstvo mnogih domaćih i međunarodnih aktera.

- U svemu ovome Republika Srpska prije svega treba da sagleda svoju poziciju. Nije potrebno da se pravdamo ili izvinjavamo bilo kome za ono u čemu nismo učestvovali, niti ima razloga za skepticizam, ali je trenutak da se stvari nazovu pravim imenom - rekao je Kalinić, dodavši da je srpski član i predsjedavajući Predsjedništva Milorad Dodik mjesecima unazad direktno ili indirektno pokretao pitanje razrješenja Gordijevog čvora u BiH.

Kalinić je ukazao da je uzurpatorska politika OHR-a oduzela Republici Srpskoj brojne nadležnosti iz Dejtonskog mirovnog sporazuma pokušavajući i tada i sada da unitarizuje BiH, a time srpski narod i Srpsku dovede u neravnopravan položaj naspram druga dva naroda kao početkom devedesetih godina prošlog vijeka.

- BiH i Srpska su na raskrsnici. Ključno pitanje za drugu stranu, za te brojne domaće i inostrane dušebrižnike za BiH jeste da li su oni uopšte spremni da aktivno rade na povratku izvornih dejtonskih nadležnosti Republici Srpskoj, jer su one silom i ucjenama otete. Umjesto toga, oni predlažu ukidanje entiteta i kantona i još veću centralizaciju vlasti na nivou te "građanske BiH". Јasno je kao dan da Srbi, a vjerovatno i Hrvati na to neće nikada pristati. Ili će BiH biti skrojena prema interesima tri konstitutivna naroda i dva ravnopravna entiteta ili drugačije dalje neće moći - istakao je Kalinić.

On je upitao zašto bi bio problem da se ova neodrživa politička priča demistifikuje do kraja, pogotovo što Milorad Dodik i rukovodstvo Srpske strpljivo traže miran način razrješenja ove situacije, jer je jasno da ovako BiH ne može dalje.

- Optužbe da je Dodik rušitelj mira koje se mogu čuti od dva ratnička člana Predsjedništva su neutemeljene. U vrijeme neprikosnovene vladavine SDS-a, Dodik je zagovarao potpunu demilitarizaciju BiH. Tada je rukovodstvo Srpske bilo protiv, a danas se tome otvoreno protivi bošnjačka politička elita - istakao je Kalinić.

On je upitao zašto bi danas, u nedostatku i minimalne spremnosti da se odnosi unutar BiH vrate na izvorni Dejton, Republika Srpska ćutke pristajala da se milionska sredstva odlijevaju na trapavo funkcionisanje zajedničkih organa i institucija BiH, umjesto da se ulažu u razvoj Srpske.

- Dovoljno je navesti primjer finansiranja Oružanih snaga BiH, ali i drugih nametnutih institucija na zajedničkom nivou. Logično bi bilo da se o ovome slože vlast i opozicija u Srpskoj zbog njene budućnosti. Srpsku će više uništiti ostanak u ovakvoj BiH nego da narodnom voljom izabere samostalan put - ocijenio je Kalinić.

On smatra da bi o tome trebalo otvoreno razgovarati i sa Srbijom i sa Hrvatskom, ali otvoriti dijalog i sa Vašingtonom i Moskvom u okviru Savjeta bezbjednosti UN, kao i sa Ankarom.

- Već sada Republika Srpska, sa materijalnim i kadrovskim resursima kojima raspolaže, može osigurati svoj održivi razvoj i da nastavi samostalan život u miroljubivoj koegzistenciji sa najbližim susjedima oslobođena predrasuda iz prošlosti i okrenuta budućnosti - zaključio je Kalinić.