latinica  ћирилица
18/04/2021 |  14:54 ⇒ 14:55 | Autor: SRNA

Linta: Zatražiti da Zagreb objavi nacionalnu strukturu nestalih

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta smatra da Srbija treba da traži da Hrvatska konačno objavi nacionalnu pripadnost 1.869 nestalih građana s ciljem da se spriječi dalja manipulacija zvaničnog Zagreba rješavanjem pitanja nestalih lica.
Miodrag Linta - Foto: TANЈUG
Miodrag LintaFoto: TANЈUG

Linta je istakao da Hrvatska namjerno blokira rješavanje pitanja više od 1.700 nestalih Srba jer se na hrvatskom spisku nestalih nalazi više Srba nego Hrvata.

- Zvanični Zagreb godinama govori o 1.869 nestalih građana Hrvatske, ali vješto krije nacionalnu strukturu nestalih lica jer više od 1.100 su nestali Srbi, a manje od 800 su nestali Hrvati. Takođe, Hrvatska osam godina godina odbija da na svoj zvanični spisak doda 630 nestalih Srba koje je Komisija za nestala lica Vlade predala hrvatskoj strani još 2013. godine - naveo je Linta.

On je ukazao da za predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića pitanje nestalih nije ljudsko, već političko u funkciji napada na Srbiju, pri čemu Hrvatska politizuje pitanje nestalih s ciljem da opravda "najbezočniju laž i izmišljotinu o tzv. velikosrpskoj agresiji".

Komentarišući Milanovićevu izjavu, koji je rekao kako Srbija prije ulaska u EU mora otkriti gdje se nalaze posmrtni ostaci hrvatskih vojnika i civila, Linta je ocijenio da predsjednik Hrvatske pokušava da pošalje lažnu poruku da je Hrvatska navodno učinila sve u rješavanju pitanja nestalih Srba.

Linta je u pisanoj izjavi podsjetio da je Hrvatska postala član EU, a da nije riješila pitanje nestalih Srba.

On je podsjetio da u Hrvatskoj i danas postoje desetine poznatih grobnih mjesta u kojima se nalaze posmrtni ostaci više od 150 ubijenih srpskih boraca i civila koji se ne ekshumiraju, jer nema političke volje.

- U Zavodu za sudsku medicinu u Zagrebu nalaze se posmrtni ostaci oko 900 ekshumiranih tijela čiju identifikaciju opstruiše hrvatska strana iz razloga jer su više od 500 tijela stradali Srbi - istakao je Linta.

On je naveo da je riječ o Srbima čiji nestanak su članovi njihovih porodice prijavili Crvenom krstu Srbije sa imenima i prezimenima i drugim podacima, odnosno nisu ih prijavili Crvenom krstu Hrvatske ili Međunarodnom komitetu Crvenog krsta.