latinica  ћирилица
19/04/2021 |  14:18 ⇒ 14:18 | Autor: SRNA

Na predstojećem "Festu" šest domaćih premijera

Na Međunarodnom filmskom festivalu "Fest", koji će biti održan od 7. do 16. maja na nekoliko lokacija u Beogradu, premijerno će biti prikazano šest domaćih dugometražnih filmova i dvije manjinske srpske koprodukcije.
Fest 2021. - Foto: ilustracija
Fest 2021.Foto: ilustracija

U glavnom takmičarskom programu publika će moći da vidi filmove "Oaza" Ivana Ikića, "Živ čovjek" Olega Novkovića i "Lihvar" Nemanje Ćeranića, saopšteno je iz "Festa".

U selekciji "Fest fokus" biće prikazano ostvarenje "Proljećna pjesma" Natalije Avramović i dokumentarno-animirani film "Prizori iz života džukca" Tanje Brzaković, dok će dokumentarni film "Kreka: Lovac na snove" Slobodana Ivetića, o čuvenom scenografu Miljenu Kljakoviću Kreki, biti prikazan na svečanom zatvaranju festivala.

Ovogodišnji program "Festa", 49. po redu, predstaviće više od 70 premijernih filmova najnovije svjetske kinematografije u sedam programskih cjelina.

Film "Oaza" premijerno je prikazan prošle godine na prestižnom Venecijanskom filmskom festivalu gdje je osvojio nagradu za najbolji evropski film u sekciji "Dani autora", koju dodjeljuje mreža "Evropa sinemas", a radnja prati tri osobe u instituciji za mlade sa posebnim potrebama.

Radnja filma "Živ čovjek" prati nekadašnjeg člana kultnog benda "Sinovi" Igora Đelića-Đelu, koji živi sa ženom Sunčicom sa kojom ima dosta problema, ali i mnogo godina provedenih zajedno. Uloge tumače Nikola Đuričko, Nada Šargin, Bojan Žirović, Јana Bjelica, Filip Hajduković, Iva Milanović, Tanja Bošković, Branko Cvejić...

Film "Lihvar" bavi se jednim danom u životu zelenaša u malom gradu u Srbiji, kome se život okreće naglavačke zbog gluposti u trenutku kada je bio na korak do sna. U glavnim ulogama su Dušan Petković, Strahinja Blažić, Zlatan Vidović, Јovo Maksić, Branko Vidaković.

U filmu "Proljećna pjesma" glavni lik je mlada rediteljka Petra, samohrana majka, koja pokušava da normalizuje svoj život poslije razvoda i sprema se da snimi film o pjesnikinji Desanki Maksimović. Uloge tumače Mihaela Stamenković, Ivan Đorđević DŽudi, Đorđe Đoković, Milan Kolak, Svetozar Cvetković, Danica Maksimović i drugi.

Dokumentarno-animirano ostvarenje "Prizori iz života džukca" kroz sedam prizora prati život i sudbine pasa lutalica sa margine našeg društva, navodeći nas da preispitamo odnos prema njima. Glasove junacima su dali Јelena Bosanac, Anica Dobra, Momčilo Bajagić Bajaga, Mirjana Karanović i drugi.

Dokumentarni film "Kreka: Lovac na snove" prati karijeru poznatog filmskog scenografa Miljena Kljakovića - Kreke, koji je dao neprocjenjiv doprinos domaćem i svjetskom filmskom stvaralaštvu.

Svojom pričom, uz do sad neobjavljene materijale iz lične arhive i razgovore sa najeminentnijim autorima sedme umjetnosti, glumcem DŽonijem Depom, rediteljem Berijem Levinsoom, direktorom fotografije Vitorijom Storarom, rediteljem Madžidom Madžidijem, scenaristom Brajanom Helgelandom i mnogim drugim, otkriva neuhvatljive trenutke skrivene iza filmske kamere.

U glavnom takmičarskom programu "Festa" naći će se i dvije manjinske srpske koprodukcije.

Film "Zastoj" reditelja Vinka Moderndorfera /Slovenija, Srbija, Sjeverna Makedonija/, koji će imati svjetsku premijeru na ovom festivalu, prati dva bračna para iz različitih društvenih slojeva, koji na prvi pogled nemaju ništa zajedničko. Nesreća i tragični događaj spajaju ih sudbonosno u jednoj noći i najvjerovatnije povežu do kraja života.

U središtu radnje filma "Potencijalni kandidat" Ercana Kesala /Turska, Srbija/ je Kemal koji priprema svečanu večeru nadajući se da će ga na njoj predsjednik partije proglasiti kandidatom za gradonačelnika.

Festival se ove godine održava pod sloganom "Povratak u budućnost" sa namjerom da, kao najveća i nadaleko poznata filmska manifestacija u zemlji i regionu, doprinese ponovnom oživljavanju bioskopskih platna i povratku filmske publike u bioskope.

Međunarodni filmski festival "Fest" će ove godine biti održan uz poštovanje svih epidemiloških mjera Vlade Srbije.