latinica  ћирилица
19/04/2021 |  15:18 | Autor: RTS

Srbija: Preminulo 35 ljudi, zaražene još 2.604 osobe

Prema posljednjim podacima, virus korona je u Srbiji potvrđen kod još 2.604 osobe od 12.482 testirane.
Virus korona - Foto: ilustracija
Virus koronaFoto: ilustracija

Od posljedica zaraze preminulo je još 35 osoba.

Zbog povoljnije epidemiološke situacije u školske klupe danas su se vratili osnovci od petog razreda i srednjoškolci.

Povratak đaka u školske klupe je pokazatelj da se epidemijska situacija popravlja. Važno je da nismo izgubili nijednu školsku godinu i da imamo kontinuitet u obrazovanju, rekao je ministar prosvjete Branko Ružić.

Imunolog i član Kriznog štaba Srđa Јanković rekao je za RTS da to što u bolnicama viđamo više djece pozitivne na korona virus treba da nas zabrine.

- Dva su objašnjenja za to, jedan je da virus mutira, a drugo da što je više zaraženih, virus nađe put do onih koji ne mogu da se izbore, iako ih je u populaciji dece malo - objasnio je Јanković.

Beba stara devet dana, zaražena virusom korona, koja je u veoma teškom stanju prebačena iz Kliničkog centra Kragujevac u Univerzitetsku dječiju kliniku Tiršova u Beogradu, nažalost je preminula, saopšteno je iz te zdravstvene ustanove.

U Srbiju je stigao novi kontingent "Fajzerovih" vakcina. Kako je juče i najavio predsjednik Srbije, danas je u Institut "Torlak" stiglo još 211.770 doza "Fajzer-Biontek" vakcine.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar sastao se sa direktorom Svjetske zdravstvene organizacije za Evropu Hansom Klugeom, sa kojim je razgovarao o tome šta je Srbija uradila na planu borbe protiv virusa korona tokom proteklih godinu dana. Kluge je obišao vakcinacioni punkt na beogradskom Sajmu i tom prilikom ocijenio da je proces vakcinacije u Srbiji impresivan. 

Grčka je danas otvorila granicu za građane Srbije, a do sredine maja ulaz u tu zemlju samo preko Bugarske.

Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Aleksandar Seničić rekao je da će od 14. maja biti moguće putovati u Grčku i sa negativnim brzim antigenskim testom, što će smanjiti troškove.