latinica  ћирилица
19/04/2021 |  15:47 ⇒ 15:53 | Autor: RTS

UEFA rigorozna: Ko igra Superligu, ne može na svjetska i evropska prvenstva

Evropska fudbalska unija hitno je reagovala protiv Superlige, čije je osnivanje podiglo mnogo prašine na Starom kontinentu.
UEFA - Foto: TANЈUG
UEFAFoto: TANЈUG

UEFA je zvanično saopštila da će svim igračima koji budu učestvovali u novom takmičenju biti zabranjeno da učestvuju na evropskim i svjetskim prvenstvima.

Superliga je osnovana u nedjelju naveče kada je objavljeno da je 12 klubova iz tri od pet najvećih liga objavilo da počinje sa novim takmičenjem.

To su Arsenal, Mančester junajted, Mančester siti, Čelsi, Liverpul i Totenhem iz Engleske, Barselona, Real Madrid i Atletiko Madrid iz Španije, odnosno Јuventus, Inter i Milan iz Italije.

Momentalno je uslijedio zemljotres u Evropi, stigle su mnoge negativne reakcije klubova, igrača, funkcionera i svih onih koji su na bilo koji način uključeni u fudbal, a oštre korake preduzele su i nadležne organizacije.

UEFA je prvo saopštila da će morati da se stane na kraj ovom takmičenju, da će svi klubovi osnivači biti kažnjeni, dok je u ponedjeljak potvrdila da svi igrači koji budu učestvovali u novoj Superligi, neće moći da igraju na Evropskom prvenstvu ove i Svjetskom prvenstvu sljedeće godine.

- Igračima koji će igrati u zatvorenoj ligi biće zabranjeno da igraju na Svjetskom prvenstvu i na Evropskom prvenstvu. Neće moći da igraju za nacionalne timove. U ovom trenutku ne mogu snažnije da naglasim da su UEFA i fudbalski svijet ujedinjeni protiv sramotnog samouslužnog prijedloga nekolicine klubova motivisanih pohlepom i ničim drugim. Svi smo jedinstveni protiv ove besmislice od projekta - rekao je predsjednik Aleksander Čeferin.

On je naglasio da je Superliga isključivo finansijski projekat.

- UEFA distribuira 90 odsto zarade fudbalskoj zajednici. Za nas fudbal nije samo pitanje novca, za Superligu jeste. Ovo je interes desetak ljudi, prljavih ljudi. Za njih ne postoji fudbal, već samo novac. Hvala cijeloj fudbalskoj porodici, hvala svim klubovima, osim ovih 12, hvala - dodao je Čeferin.

Osim toga, Evropska kuća fudbala donijela je odluku o proširenju Lige šampiona sa 32 na 36 klubova od 2024. godine.

Protiv Superlige su ustali i neki veliki klubovi, pa su tako poziv odbili Pari Sen Žermen, Bajern Minhen, Borusija Dortmund, Porto...

Povezane vijesti:

Novi detalji o Superligi