latinica  ћирилица
19/04/2021 |  19:35 ⇒ 20/04/2021 | 07:22 | Autor: RTRS

Šta će se promijeniti od aprila u plaćanju struje? (VIDEO)

Aprilski račun za električnu energiju od sljedećeg mjeseca potrošači će plaćati Elektroprivredi Republike Srpske, a ne kao do sada elektrodistributivnim preduzećima.
Računi za struju - Foto: RTRS
Računi za strujuFoto: RTRS

Za građane se u suštini ne mijenja ništa, osim što će dobiti nove obrasce. Račune za mart moraju platiti do kraja ovog mjeseca. Onima koji imaju ranije dugove elektrodistributivna preduzeća već isključuju struju.

Pred elektrodistributivnim preduzećima stvaraju se gužve. Građani dolaze da izmire dugove za potrošnju električne energije. Zbog najave da računi za mart treba da budu plaćeni do 25. aprila, mnogi su odlučili da što prije završe tu obavezu.

Službenici na šalterima objašnjavaju potrošačima da plate samo onoliko koliko stoji na njihovom računu za struju.

Od aprilskog računa građani za potrošnju struje neće plaćati elektrodistributivnim preduzećima već matičnom preduzeću Elektroprivredi Republike Srpske. Za redovne potrošače gotovo ništa se ne mijenja. Struja neće biti skuplja.

Predrag Klincov, portparol Elektrokrajine, pojašnjava da će svi potrošači u narednom periodu, vjerovatno, potpisati ugovor o snabdijevanju sa novim snabdijevačima.

O ugovorima će potrošači biti naknadno obaviješteni. Sve ostalo se isključivo tiče poslovanja i organizacije elektrodistributivnih preduzeća i Elektroprivrede Srpske.

Oni koji za potrošnju električne energije imaju preplaćenih iznosa ne treba da brinu.

- Oni će nas obavijestiti na koji žiro-račun možemo da im uplatimoo sredstva - pojašnjava Klincov.

Ima i onih koji nisu platili ranije račune. Elektrodistributivna preduzeća zbog ranijih dugova krenula su da isključuju neredovne platiše sa elektro mreže.

- Za one koji ne budu u prilici da izmire račune prema Elektrohercegovivini, imaće mogućnost da dugovanja izmire na rate - kaže Zoran Pologoš, izvršni direktor Elektrohercegovine.

Svi kupci će imati pravo prije potpisivanja ugovora da izaberu javnog ili privatnog snabdjevača. Oni koji ne iskoriste to pravo dobiće tzv. rezervno snabdijevanje koje će obavljati Elektroprivreda Republike Srpske.