latinica  ћирилица
20/04/2021 |  11:00 ⇒ 11:03 | Autor: B92

Američki ambasador u Moskvi pozvan da se vrati u SAD

Američki ambasador u Rusiji DŽon Salivan otići će do kraja nedjelje u Vašington na konsultacije sa administracijom predsjednika DŽoa Bajdena.
Vašington - Bijela kuća  (Foto.sfgate.com) -
Vašington - Bijela kuća (Foto.sfgate.com)

On će se vratiti u Moskvu tokom narednog perioda.

- Ambasador Salivan će se ove nedjelje vratiti u SAD kako bi posjetio svoju porodicu i sastao se sa članovima nove administracije s kojima nije imao priliku da se konsultuje otkako je pristao da nastavi da obavlja svoju funkciju na neodređeno vrijeme - rekao je portparol Stejt departmenta za portal Akios, prenosi TASS.

Agencija navodi da im Stejt department još nije potvrdio navode u vezi Salivanovog planiranog puta u Vašington.

Ranije je Akios izvjestio da Salivan nije planirao da napušta Rusiju uprkos savjetu Moskve da se vrati u Vašington na konsultacije.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je na konferenciji za novinare 16. aprila da je pomoćnik predsjednika Rusije Јurij Ušakov na sastanku u Moskvi upoznao Salivana sa odlukama koje je Rusija donijela kao odgovor na američke mjere prema ovoj državi i savjetovao Salivana da se vrati u Vašington na konsultacije.

Lavrov je takođe naveo da ruski ambasador u SAD Anatolij Antonov nastavlja svoje konsultacije u Moskvi, gdje se nalazi od 21. marta.

Američka vlada je prošle nedjelje stavila ruske kompanije na crnu listu, protjerala ruske diplomate i zabranila američkim bankama da kupuju državne obveznice od ruske centralne banke i Ministarstva finansija, a Rusija je protjerala deset američkih diplomata i stavila na crnu listu osam najviših zvaničnika Vašingtona kao odgovor na sankcija koje su SAD uvele Rusiji.