latinica  ћирилица
20/04/2021 |  14:41 ⇒ 16:37 | Autor: SRNA

U Beogradu otvorena obnovljena Galerija Petra Dobrovića

U Beogradu je izložbom "Kolorističke vizije" otvorena obnovljena legat Galerija Petra Dobrovića, jednog od najznačajnijih srpskih slikara 20. vijeka.
Otvaranje izložbe „Kolorističke vizije“ - Foto: SRNA
Otvaranje izložbe „Kolorističke vizije“Foto: SRNA

Ministar kulture i informisanja Srbije Maja Gojković, koja je otvorila u Ulici kralja Petra, naglasila je važnost dobijanja reprezentativnog galerijskog prostora za Beograd i Srbiju, u kojem će remek-djela čuvenog srpskog slikara biti dostupna ne samo domaćim ljubiteljima umjetnosti, već i mnogobrojnim gostima iz inostranstva.

Gojkovićeva je podsjetila da je Dobrović inspiraciju nalazio u Parizu, zajedno sa mnogim srpskim slikarima, poput Petra Lubarde, Stojana Aralice, Save Šumanovića..., saopšteno je iz Ministarstva kulture i informisanja Srbije.

Ona je istakla da su i današnja izložba "Kolorističke vizije", koja kroz 30 djela prikazuje bogati opus Dobrovića, kao i novo ruho legata, samo djelić duga koji država i društvo imaju prema ovom velikom slikaru.

- Slikarski opus Petra Dobrovića zauzima samo srce srpskog modernog slikarstva 20. veka. Naša obaveza je danas da sećanje na ovog velikana i njegov rad približimo novim generacijama, kojima njegovo delo treba da bude podstrek za velike umetničke domete - izjavila je Gojkovićeva.

Ona je dodala da današnja izložba predstavlja i osvjetljava važan aspekt Dobrovićevog stvaralaštva koji je značajan za srpsku, ali i evropsku istoriju umjetnosti, te da njegova djela "donose svetlost i optimizam gde god da ih je naslikao".

- Njegove slike pune živopisnih boja, verno nam prenose predele, lokalno stanovništvo i svakodnevni život - rekla je Gojković.

Svjedočanstvo o značaju njegovog moćnog stvaralačkog opusa, upravo je kolekcija sa 1.407 djela, od čega je 360 ulja na platnu, 14 akvarela, 19 pastela, 29 tempera i 955 crteža, na kojima su zastupljene stalne Dobrovićeve teme - pejzaži, portreti, aktovi i mrtve prirode.

Petar Dobrović bio je poznati srpski slikar i političar rođen 1890. godine u gradu Pečuju, današnjoj Mađarskoj.

Јedan je od vodećih predstavnika modernizma jugoslovenske umjetnosti između dva svjetska rata.

Kao predstavnik srpskog kolorizma, bio je poznat po portretima i pejzažima. U ranim godinama bio je impresionista i kubista. Pisao je i likovnu kritiku.

Bio je predsjednik male, kratkotrajne srpsko-mađarske Baranjsko-Bajske Republike koja je proglašena 14. avgusta 1921.

Ubrojen je među 100 najznamenitijih Srba.

Dvadesetih i tridesetih godina 20. vijeka Dobrović živi i radi na relaciji Beograd-Pariz, a jedno vrijeme boravio je u Holandiji i Italiji.

Na Azurnoj obali slika sa svojim prijateljem Milanom Konjovićem. Godine 1934. bio je jedan od osnivača časopisa "Danas".

Godine 1940. povlači se na Hvar, gdje slika pejzaže, a 1941. sa porodicom se vraća u Srbiju i sklanja se u Grocku, kod Beograda.

Galerija legat Petra Dobrovića počela je da radi 1974. godine, zaslugom supruge Olge i sina Đorđa, kao i Grada Beograda, kao osnivača, i to u zgradi u kojoj je umjetnik živeo i iznenada preminuo u liftu, od srčanog udara, vraćajući se, tokom jedne racije okupatora, 27. januara 1942. godine, na Savindan, iz svog ateljea na Kolarčevom univerzitetu za vrijeme njemačke okupacije Beograda u Drugom svjetskom ratu.

Sahranjen je na Novom groblju u Beogradu.