latinica  ћирилица
20/04/2021 |  14:51 | Autor: SRNA

Ogroman rast emisija ugljen-dioksida

Globalne emisije ugljen-dioksida koje potiču od korištenja energije ove godine bilježe povećanje od gotovo pet odsto, što je znak da ekonomski oporavak od kovida 19 "može biti sve samo ne održiv za klimu", upozorava Međunarodna agencija za energetiku.
Ugljen dioksid - Foto: vijesti.me
Ugljen dioksidFoto: vijesti.me

Globalni energetski izvještaj za 2021. predviđa da će emisije ugljen-dioksida porasti na 33 milijarde tona, što je više za 1,5 milijardi tona u odnosu na prošlu godinu.

Ovogodišnji rast će, vjerovatno, biti podstaknut ponovnim "procvatom" korištenja uglja u sektoru elektroenergetike, za koji se predviđa da će se biti posebno snažan u Aziji.

Ovaj izvještaj bi trebao da podstakne vlade da počnu da djeluju po pitanju klimatskih promjena.

Prošle godine, kada je potrošnja energije smanjena zbog pandemije, emisije ugljen-dioksida povezane sa korištenjem energije pale su 5,8 odsto na 31,5 milijardi tona nakon što su u 2019. iznosile rekordnih 33,4 milijarde tona.

U godišnjem izvještaju IEA analizirani su najnoviji podaci zemalja širom svijeta, ekonomski trendovi rasta i novi energetski projekti koji bi se trebali pojaviti onlajn.

Globalna potražnja za energijom trebala bi u 2021. da naraste za 4,6 odsto, najviše zahvaljujući potrebama zemalja u razvoju, što bi moglo dovesti do nivoa iznad onog u 2019. godini.

Potražnja za svim fosilnim gorivima je na putu rasta u ovoj godini, s tim da bi i ugalj i gas trebali da dostignu nivo viši od 2019.

Očekivani rast potrošnje uglja premašuje korištenje obnovljivih izvora energije za gotovo 60 odsto uprkos ubrzanju potražnje za solarnom energijom, energijom vjetra i vode.

Više od 80 odsto predviđenog rasta u potražnji uglja u ovoj godini očekuje se iz Azije, predvođene Kinom.

Potrošnja uglja u SAD i EU takođe je na putu rasta, ali će ostati znatno ispod niva prije pandemije, procjenjuje IEA.