latinica  ћирилица
20/04/2021 |  18:27 ⇒ 20:07 | Autor: SRNA

Poljoagro ove godine izvozi 800.000 sadnica voća u Rusiju (VIDEO)

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac izjavio je danas da je proizvodnja sadnog materijala dobar potencijal za spoljnotrgovinski promet BiH i apelovao na proizvođače u Republici Srpskoj i Federaciji BiH da se uključe u ovaj posao.
Staša Košarac posjetio "Poljoagro" iz Šamca - Foto: SRNA
Staša Košarac posjetio "Poljoagro" iz ŠamcaFoto: SRNA

Košarac je danas posjetio šamačku kompaniju Poljoagro, koja će ove godine u Rusku Federaciju izvesti 800.000 sadnica jabuke i breskve čija je ugovorena vrijednost milion KM.

On je istakao da je veoma značajno obezbijediti proizvođačima iz Srpske i FBiH da participaciju na inostranim tržištima, ali da to nije jednostavan posao jer države na čije tržište se plasiraju proizvodi traže da budu ispunjeni određeni standardi.

Košarac kaže da ga raduje kontinuitet poslovanja kompanije Poljoagro, te apelovao na druge proizvođače da se uključe u ovaj posao s obzirom na to da je Uprava za zaštitu zdravlja bilja obezbijedila mogućnost izvoza u Rusku Federaciju, koja je danas veoma značajno tržište.

Košarac je podsjetio da je prošle godine i kompanija iz Čapljine učestvovala u izvozu sadnica za rusko tržište i da je očigledno postoji potencijal u Republici Srpskoj i FBiH za ovakvim poslovima.

On je ocijenio da je to rezultat rada ljudi u ovim kompanijama i napora koje ulažu nadležna entitetska ministarstva, Uprava za zaštitu bilja i Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa.

- I dalje ćemo razgovarati sa proizvođačima sadnog materijala u Republici Srpskoj i FBiH da vidimo koja su to tržišta interesantna s obzirom na to da se, prema evidenciji koju imamo, značajan dio našeg sadnog materijala izvozi - rekao je Košarac.

On je istakao da je ovo dobar potencijal za spoljno trgovinski promet BiH, zbog čega će zagovarati da reaguju nadležna tijela na nivou BiH, a prije svega da Uprava za zaštitu zdravlja bilja ubrzano radi na usaglašavanju sertifikata.

- Tako bismo pomogli, ne samo ovoj, nego i svim ostalim kompanijama u Republici Srpskoj i FBiH koje se bave ovim poslom - kaže Košarac.

Veroljub Krstić, vlasnik Poljoagra, kaže da će sutra izvesti 500.000 sadnica jabuka, a na jesen 300.000 sadnica breskve, kao i da naredne godine planiraju da povećaju obim izvoza za istu firmu.

Krstić dodaje da imaju puno radnika sezonaca, te 30 kooperanata na teritoriji opština Šamac i Modriča, čiji rad nadgledaju.

On podsjeća da su za izvoz sadnica prvenstveno orijentisani na strana tržišta, a najzanimljivije im je rusko tržište.

Košarac je sa rukovodstvom ove kompanije obišao skladište u kojem je smješten sadni materijal namijenjen za izvoz na rusko tržište.