latinica  ћирилица
20/04/2021 |  22:48 ⇒ 22:50 | Autor: RTRS

Siti i Čelsi odustali od Superlige

Osnivanje fudbalske Superlige za najbogatije evropske klubove i dalje je tema broj jedan. Prema posljednjim informacijama, Mančester siti je i zvanično pokrenuo postupak za istupanje iz novoformiranog takmičenja, što će učiniti i Čelsi, iako su klubovi iz Londona i Mančestera bili jedni od osnivača Superlige.
Fudbal (foto:Depositphotos/Lario Tus) -
Fudbal (foto:Depositphotos/Lario Tus)

Kako engleski mediji prenose, glavni razlog za ovakvu odluku je pritisak javnosti i negativne reakcije na novoformirano takmičenje.

Svjetski mediji prenose da će isti potez povući i Arsenal, Mančester Јunajted, Atletiko Madrid, a više ni Barselona nije siguran učesnik. Većina fudbalske javnosti je protiv osnivanja novog takmičenja, a jasne poruke poslale su UEFA i FIFA.

Na kongresu UEFA glavna tema su "odbjegli" klubovi koji žele da formiraju evropsku Superligu. Predsjednik Aleksandar Čeferin je rekao da fudbal pripada svima i da niko nije najveći. Čeferin je postavio pitanje šta da se ovo dogodilo prije 30 godina - tada bi u Superligi igrali klubovi poput Notingem foresta, Steaue i Crvene zvezde jer su oni tada bili najbolji. Čeferin je zahvalio čelnicima PSŽ-a i Bajerna jer su odbili Superligu i obratio se engleskim klubovima.

- Gospodo, napravili ste ogromnu grešku. Neki će reći da je to pohlepa, drugi prezir, arogancija, lakomislenost ili potpuno neznanje engleske fudbalske kulture. Ali zapravo, nije važno. Važno je da još uvijek ima vremena da promijenite svoj um. Svi prave greške. Engleski navijači zaslužuju da ispravite svoju grešku. Zaslužuju poštovanje - rekao je Čeferin.

Oglasio se i predsjednik FIFA Đani Infantino. Optužio je vlasnike klubova i poručio im da će odgovarati za svoje postupke.

- Ako neki odluče krenuti svojim putem, onda moraju da žive sa posljedicama svog izbora. Oni su konkretno odgovorni za svoj izbor. To znači ili ste unutra ili ste vani. Ne možete biti pola unutra pola napolju. Razmislite o tome, svi moraju razmisliti o tome. Ali pojedinci o tome ne žele ni da razmišljaju. Јer kao i UEFA, FIFA je demokratska organizacija, otvorena za sve gdje svako može da govori, svako može da donosi ideje i sve se, naravno, uzimaju u obzir - rekao je Infantino.

Sve više fudbalera diglo je glas protiv Superlige.