latinica  ћирилица
21/04/2021 |  11:38 ⇒ 11:48 | Autor: SRNA

Doprinos Petka Stanojević izgradnji društvenog i političkog života Srpske

Petko Stanojević bio je uvažen i poštovan član zajednice, koji je dao veliki doprinos i izgradnji društvenog i političkog života Republike Srpske, istakao je generalni direktor "Željeznica" Željko Radić na komemoraciji nekadašnjem generalnom direktoru ovog preduzeća i narodnom poslaniku.
Komemorativni skup povodom smrti Petka Stanojevića - Foto: SRNA
Komemorativni skup povodom smrti Petka StanojevićaFoto: SRNA

Radić je na komemorativnom skupu u Doboju rekao da je Stanojević kao uvažen i poštovan član društvene zajednice obavljao visoke i odgovorne funkcije tokom svoje profesionalne karijere.

Zamjenik gradonačelnika Doboja Vladimir Marković je naveo da su Stanojevićeva nesebičnost, hrabrost i istrajnost u radu uzor mnogim generacijama, a da o ostvarenim rezultatima govori njegova bogata biografija koja ga svrstava u zaslužne građane koji su uticali na razvoj Doboja.

Stanojević je iznenada preminuo juče u 52. godini, a smrt ga je zatekla na poziciji izvršnog direktora Poslova operacija u "Željeznicama Republike Srpske".

Komemtrativnom skupu danas su prisustvovali i poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Danijel Јošić, odbornici u Skupštini grada Doboja, kolege sa posla.

Petko Stanojević rođen je u Doboju 1969. godine gdje je završio osnovnu i srednju školu, a zvanje diplomiranog inženjera mašinstva dobija po završetku studija u Banjaluci, nakon čega magistarsku i doktorsku titulu stiče na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu.

Tokom radnog vijeka bio je angažovan na rukovodećim mestima u privrednim preduzećima, organima opštinske uprave, radio je kao profesor u srednjim školama i na fakultetima u Doboju.

Karijeru u "Željeznicama Republike Srpske" počeo je kao inženjer mašinstva na poslovoma šefa službe i direktora sektora, napredujući do pozicije generalnog direktora.

Stanojević je 2008. godine postao prvi čovjek "Željeznica Republike Srpske", kao najmlađi generalni direktor preduzeća u istoriji željeznica na prostorima BiH.

Mandat narodnog poslanika ispred SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske obavljao je od 2010. do 2014. godine.

Petko Stanojević biće sahranjen danas na mjesnom groblju u Lipcu u 13.00 časova.