latinica  ћирилица
21/04/2021 |  13:06 ⇒ 13:08 | Autor: RTRS

Objavljen Pravilnik o planu upisa više od 10.000 srednjoškolaca

Pravilnik o planu upisa učenika u srednje škole za školsku 2021/2022. godinu, kojim je predviđen upis njih 10.953, objavljen je na portalu Vlade Republike Srpske /www.vladars.net/ na stranici Ministarstva prosvjete i kulture.
Ministarstvo prosvjete i kulture - Foto: RTRS
Ministarstvo prosvjete i kultureFoto: RTRS

Ovim Pravilnikom pomenuti broj učenika biće raspoređen u 466 odjeljenja, od čega 8.251 učenik u zanimanja četvrtog stepena složenosti, a 2.702 učenika u zanimanja trećeg stepena, saopšteno je iz resornog ministarstva.

U novoj školskoj godini planiran je upis učenika u nova zanimanja.

U struci građevinarstvo i geodezija planirana su dva nova zanimanja - fasader i monter suve gradnje – moler, u struci mašinstvo i obrada metala planirana su zanimanja – operater savremenim tehnologijama i mehaničar mehatronike, pneumatike i hidraulike.

- U struci elektrotehnika planirano je novo zanimanje - tehničar multimedija, u struci ekonomija, pravo i trgovina - carinski tehničar, a u struci poljoprivreda i prerada hrane zanimanja - agrotehničar i agroproizvođač - navode iz Ministarstva.

Učenici i njihovi roditelji na tom planu besplatno mogu preuzeti android aplikaciju "Vodič kroz zanimanja", koja je ažurirana i dostupna na "Gugl plej marketu".

- Svi zainteresovani mogu preuzeti i instalirati aplikaciju na svoje mobilne telefone, a za isto je potrebno da se u pretraživaču na "Gugl plej marketu" unese -Vodic kroz zanimanja i pretraga će prikazati željenu aplikaciju - pojasnili su u resornom ministarstvu.

Aplikacija omogućava učenicima osnovnih škola i njihovim roditeljima prikaz plana upisa za školsku 2021/2022. godinu u svakoj srednjoj školi u Srpskoj, kao i opise svih zanimanja, uključujući statističke podatke Zavoda za zapošljavanje Republike.

- Na taj način pomažemo budućim srednjoškolcima da lakše pronađu željeno zanimanje - navedeno je u saopštenju.