latinica  ћирилица
21/04/2021 |  13:55 ⇒ 14:39 | Autor: SRNA

Epidemiološka kriva zaravnjena

Epidemiolog Biljana Mijović ocijenila je danas da je došlo do zaravnjanja epidemiloške krive i da se već u maju može očekivati poboljšanje situacije u Republici Srpskoj, ako se proces vakcinacije bude ubrzao i uz poštovanje propisanih epidemioloških mjera, saopšteno je iz Bolnice "Sveti vračevi" u Bijeljini.
Bijeljina - Bolnica Sveti Vračevi - Foto: RTRS
Bijeljina - Bolnica Sveti VračeviFoto: RTRS

Na sastanku Kriznog štaba Bolnice, Mijovićeva je naglasila značaj procesa vakcinacije protiv kovida 19, kao jedinom načinu promjene epidemiološke slike.

- Sada je veoma važna masovna vakcinacija stanovništva u što kraćem periodu, jer jedino tako možemo spriječiti da virus mutira i produži opstanak na ovim prostorima - naglasila je ona i dodala da sticanje kolektivnog imuniteta mora biti u što kraćem vremenu.

Mijovićeva je savjetovala da se vakcinišu i osobe koje su preležale kovid 19, jer se već javljaju ponovljeni slučajevi bolesti.

Na liječenju u bijeljinskim kovid bolnicama su 72 bolesnika, od kojih je 19 na respiratoru, a 38 na kiseničnoj terapiji.

U protekla 24 časa bila su četiri prijema i registrovano je 30 novih slučajeva pozitivnih na virus korona u Bijeljini.

 - Stanje je i dalje ozbiljno, uzimajući u obzir broj hospitalizovanih sa teškim kliničkim slikama - ocijenjeno je na sastanku Kriznog štaba Bolnice.

Infektolog Aleksandra Radojčić je navela da je u Bijeljini trenutno blaga stagnacija, ali ne i poboljšanje epidemiološke situacije, te je ponovila da je jedino rješenje nošenje maske, držanje distance, održavanje higijene i vakcinacija