latinica  ћирилица
21/04/2021 |  15:56 ⇒ 16:05 | Autor: SRNA

Cikotić najavio da će stalno migrantsko naselje Lipa biti izgrađeno za tri mjeseca

Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Selmo Cikotić izjavio je da procjene govore da će stalno migrantsko naselje na lokalitetu Lipa kod Bihaća biti izgrađeno za tri mjeseca.
Cikotić u Lipi (foto: fena.ba) -
Cikotić u Lipi (foto: fena.ba)

Cikotić je prilikom posjete lokalitetu Lipa, gdje je u privremenom šatorskom naselju smješteno 1.000 migranata, rekao da gradnja stalnog migrantskog centra napreduje veoma dobro i da je procjena da će biti ispoštovana planirana dinamika za završetak radova od tri mjeseca.

On je istakao kako posebno ohrabruje to što se stalno radi na poboljšanju boravišnih i životnih uslova u privremenom šatorskom naselju, u kojem migranti trenutno borave.

Cikotić je rekao da veliku zahvalnost duguje partnerima u kompletnom procesu - IOM-u, državama Austriji i Njemačkoj, te svim drugim partnerima i donatorima.

Pored Cikotića, Lipu je danas posjetili i šef Međunarodne organizacije za migracije Euđenije Ambrozi i ambasador Austrije u BiH Ulrike Hartman.

Ambrozi je izrazio zadovoljstvo organizacijskim i upravljačkim napretkom, odnosno iskorakom institucija u BiH kada je riječ o migrantskom procesu, uz ocjenu da se svakodnevno napreduje s poboljšanjem uslova za njihov boravak.

- Zajednički idemo ka uspostavljanju efikasnog sistema, kojim ćemo kontrolisati i upravljati migrantskim procesom u BiH - rekao je Ambrozi i dodao da će IOM i dalje podržavati institucije BiH i biti partner u rješavanju svih problema.

O poboljšanju humanitarnih, bezbjednosnih i organizacionih aspekata situacije s migrantima i izbjeglicama govorila je i Hartmanova, koja je istakla da je ovakav napredak pohvalan i to ne samo u Lipi, već i u nekim drugim centrima.

- Vidjela sam kako je to sve prije dvije godine izgledalo u centru Borići, a danas je to prostor za dostojanstven boravak ljudi. EU i konkretno Austrija su i do sada obezbijedile značajnu finansijsku podršku, a sigurna sam da će tako biti i u narednom periodu - rekla je Hartmanova.

Početak radova na izgradnji migrantskog naselja za oko 1.500 migranata i izbjeglica obezbijeđen je finansijskom podrškom EU i svih partnera u procesu. Već je kompletirana projektna dokumentacija, dok su raščišćavanjem i pripremom terena omogućeni i prvi konkretni građevinski radovi.