latinica  ћирилица
21/04/2021 |  16:23 ⇒ 16:25 | Autor: SRNA

U ministarstvima šest kantona sa bošnjačkom većinom nema Srba

U šest kantona u Federaciji BiH gdje je apsolutna bošnjačka većina postoji oko 30 ministarstava u kojima nema zaposlenih Srba, upozoravaju iz Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH.
Đorđe Radanović - Foto: RTRS
Đorđe RadanovićFoto: RTRS

Iz Odbora navode da je ovo utvrđeno u Specijalnom izvještaju ombudsmana BiH o učešću konstitutivnih naroda u organima uprave i tijelima vlasti.

Prema ustavima FBiH i kantona, broj zaposlenih pripadnika srpskog naroda u svakom organu vlasti bi morao biti proporcionalan broju Srba na određenom području prema popisu iz 1991. godine, te bi tako 18 odsto svih zaposlenih u organima vlasti u FBiH trebalo da budu srpske nacionalnosti.

- Nažalost, bošnjačke političke partije, iako se sve zalažu za poštovanje ustava i multietničnost, na primjerima kantona gdje oni vladaju pokazuju da im je multietničnost samo dobra osnova da se predstavnicima diplomatskog kora prikažu kao promoteri evropskih tekovina i vrijednosti - ističe se u saopštenju i dodaje da u organima vlasti gdje Bošnjaci samostalno vladaju nema multietničnosti ili je broj Srba minoran.

Iz Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH poručuju da tamo gdje su bošnjačke političke partije vlast Srbi se mogu nabrojati do 10.

U saopštenju se naglašava da bošnjačke partije vješto koriste svakog njima vjernog Srbina da bi ga postavili u rukovodstvo svoje stranke i "mahali njime da su multietnični", ali da u stvarnom životu - kad Srbina treba zaposliti, Srba nema.

Tužno izgleda broj od ukupno 15 zaposlenih Srba u cijelom Kantonu Sarajevo, gdje bi prema ustavima trebalo da bude zaposleno 210 Srba u administraciji tog kantona.

- Naročito zabrinjavajuće djeluje ponašanje bošnjačkog člana Predsjedništva Šefika DŽaferovića, koji u Banjaluci drži predavanje o ugroženosti Bošnjaka u Republici Srpskoj iako u svakoj opštini u Srpskoj radi znatan broj Bošnjaka, a kao primjeri se mogu uzeti Prijedor, Doboj, Bijeljina, Zvornik - ističe se u saopštenju.

Predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH Đorđe Radanović pita cjelokupnu javnost, pa i predstavnike diplomatsko-konzularnih predstavništava u BiH - da li je moguće da nijedan Srbin nije dovoljno pametan ni školovan da bude inspektor u FBiH jer federalni inspektorat ima 150 zaposlenih, od toga nula Srba.