latinica  ћирилица
21/04/2021 |  16:35 ⇒ 16:36 | Autor: SRNA

Radivojac: Srpska izašla na svjetsko finansijsko tržište

Profesor na Ekonomskom fakultetu u Banjaluci Goran Radivojac rekao je Srni da je Republika Srpska emisijom obveznica na međunarodnom tržištu izašla na svjetsko finansijsko tržište, a Londonska berza globalno gledano jedna je od vodećih i ima specifična pravila u odnosu na ona u kontinentalnom dijelu Evrope.
Goran Radivojac - Foto: RTRS
Goran RadivojacFoto: RTRS

Radivojac je naglasio da se zaduženjem emisijom obveznica na međunarodnom tržištu generalno dolazi do novca koji ničim nije uslovljen, za razliku od sredstava Međunarodnog monetarnog fonda, i zbog toga je važno kako će ga Republika Srpska upotrijebiti.

On je istakao da MMF kada odobrava sredstva ima svoja pravila, dok zaduženjem emisijom obveznica na međunarodnom tržištu postoji mogućnost da se samostalno odlučuje kako će biti utrošena i u kojim iznosima.

Prema njegovim riječima, trebalo bi otvoriti temu za šta će ta sredstva biti upotrijebljena, odnosno koliko će doprinijeti rastu domaćeg proizvoda, funkcionalnosti privrednog i finansijskog sistema, te kako će uticati na životni standard ljudi koji žive u Srpskoj odnosno BiH.

- To je tema u suštini važnija od pitanja da li treba da se zadužujemo. Mi se u suštini od nastanka Srpske konstantno zadužujemo i servisiramo te obaveze i potpuna je iluzija voditi se idejom da možemo u kapacitetu u kojem postojimo biti sa nula KM duga - rekao je Radivojac, te je dodao da to nije ni realno ni racionalno očekivanje.

Radivojac je rekao Srni da bi pri korištenju sredstava valjalo tražiti optimum i najveći i najpovoljniji efekat za domaću ekonomiju.

Vlada Republike Srpske donijela je sinoć odluku o prihvatanju zaduženja Srpske emisijom obveznica na međunarodnom finansijskom tržištu.

- U skladu sa usvojenim Budžetom Republike Srpske za 2021. i Odlukom Narodne skupštine Republike Srpske o dugoročnom zaduženju za ovu godinu, Republika Srpska je, putem Ministarstva Finansija 20. aprila uspješno iskoristila povoljne uslove na međunarodnom Finansijskom tržištu i prvi put emitovala 144A/REGS petogodišnje obveznice denominovane u evrima u iznosu od 300 miliona evra po kuponskoj stopi od 4,75 odsto - saopšteno je iz Bira za odnose sa javnošću Vlade Srpske.

U saopštenju se navodi da će obveznice biti izlistane na Londonskoj berzi kao jednoj od najvažnijih i najregulisanijih svjetskih berzi.