latinica  ћирилица
21/04/2021 |  18:33 ⇒ 20:07 | Autor: RTRS

Politički dijalog o rješenjima za BiH ne može biti zaustavljen (VIDEO)

Neslužbeni dokument koji je završio u Briselu o mirnom razilaženju u BiH, platforma za dijalog Republike Srpske i Federacije BiH na jednoj i ratnohučkaške poruke na drugoj strani - i dalje su glavne političke teme.
Republika Srpska (@Vlada_Srpske) - Foto: Twitter
Republika Srpska (@Vlada_Srpske)Foto: Twitter

Dok bošnjačko političko Sarajevo, preko ministarke inostranih poslova Bisere Turković, šalje instrukcije DKP mreži kako da se ponašaju u vezi sa mogućim promjenama granica BiH, iz Srpske i danas stiže poruka da politički dijalog o mogućim situacijama i rješenjima u BiH ne može biti zaustavljen.

Turkovićeva je na adresu diplomatsko-konzularnih predstavništava poslala uputstva da zemlje u kojima djeluju upozore da je svaka priča o promjeni granica BiH zlonamjerna. Na ovakvo upustvo, srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik odgovara da srpski predstavnici imaju svoje stavove, znaju kako da se radi u svim ambasadama širom svijeta i uvijek će se ponašati na taj način. Stranci su, kaže, u prošlosti mogli nešto uraditi, ali danas, kaže, oni ni sami sebi ne mogu pomoći.

- Mi se moramo izboriti da diskusija o tome šta i kako će biti mora da bude isključivo naša i da nema patrone sa strane, nego jednostavno da razgovaramo. Zato je i naša inicijativa da razgovaramo potpuno suprotna od onog šta rade Bošnjaci - kaže Dodik.

Inicijativa za dijalog Srpske i Federacije i tri konstitutivna naroda, dolazi u pravom trenutku zbog geopolitičkih okolnosti, ocjenjuje Igor Žunić, šef Kluba poslanika SNSD-a u NSRS, na čiji prijedlog će inicijativa biti razmatrana u Skupštini.

- Pojedine strane u EU i druge institucije izvan BiH već neko vrijeme smatraju da je BiH nefunkcionalna jer je visoki predstavnik silom izokrenuo Dejtonski sporazum. Mislim da ćemo kroz zaključke usmjeriti inicijativu prema određenim organima u Srpskoj i BiH, jer je došlo vrijeme da se konačno sjedne i otvoreno razgovara o budućnosti BiH - ističe Žunić.

Od razgovora u Federaciji BiH, ako je suditi po izjavama njenog predsjednika Marinka Čavare, ne bježe. On kaže da je dijalog potreban svakodnevno, da bi se rješavali ključni problemi na nivou entiteta i BiH.

- Razumijem političke stranke iz Republike Srpske da su svjesni da se teško postižu dogovori na nivou BiH i da prate šta se događa na nivou Federacije. Traži se način koji će se omogućiti da funckioniše i država i entiteti - ističe Čampara.

Političkog jedinstva u Srpskoj , ipak, ponovo neće biti. Platforma dijaloga koju zagovara vladajuća koalicija, u Parlamentu Srpske, neće dobiti podršku SDS-a.

- Mislim da niko od nas nema nikakav papir sa Mrakovice. Nadati se da mi možemo podržati nešto što je skovano u režimu, negdje na Mrakovici, je neozbiljno - kaže predsjednik SDS-a Mirko Šarović.

Ono što i opozicija i vlast u Srpskoj smatraju ozbiljnim jesu poruke lidera SDA Bakira Izetbegovića. Zbog njegove izjave da bi, kako kaže, radije umro nego da genocidaši zavladaju dijelom BiH, lider Ujedinjenje Srpske Nenad Stevandić tražio je osudu zemalja Kvinte, visokog predstavnika i opozicionih lidera.

- Iz drugog političkog bloka, takođe, očekujemo osudu ovakve Izetbegovićeve izjave, jer kada to ne bi učinili oni bi na sebe navukli jednu vrstu sumnje - kaže Stevandić.

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović kaže da je Izetbegovićeva izjava gnusna, užasavajuća i odvratna.

- To ljudi koji patološki mrze, mogu samo da kažu - jasan je Borenović.

O ratnohuškačkim izjavama, a u kontekstu sve glasnije priče u Evorpskoj uniji o nefunkcionalnoj BiH, stav smo zatražili od Delegacije EU u BiH iz koje je stigao odgovor:

- Pozivamo sve političke aktere da se suzdrže od retorike podjela i stvaranja bespotrebnih tenzija, te da umjesto toga svoju pažnju usmjere na rad i konstruktivni dijalog koji je potreban kako bi BiH krenula naprijed na svom odabranom putu ka EU.

U OHR-u, na Izetbegovićevu retoriku, i dalje muk.