latinica  ћирилица
21/04/2021 |  19:38 | Autor: SRNA

Kozomara: Bakirove ratnohuškačke izjave su odraz straha

Ratnohuškačke izjave lidera SDA Bakira Izetbegovića su odraz njegovog straha jer njegova politika na Zapadu više ne prolazi, ocjenjuje politikolog iz Banjaluke Anđelko Kozomara.
Anđelko Kozomara, politički analitičar - Foto: blic.rs
Anđelko Kozomara, politički analitičarFoto: blic.rs

Povodom prijetnji ratom koje je Izetbegović iz Sarajeva uputio Republici Srpskoj i Srbima, Kozomara kaže da se lider SDA uplašio kada je shvatio poslije "non-pejpera" da Republika Srpska ima za svoje zahtjeve podršku, ne samo Rusije, već i država iz EU.

- On nije zaprijetio samo ratom, već je ispoljio i mržnju koja tinja u njemu prema svemu što je srpsko, nazivajući nas genocidašima i drugim pogrdnim imenima, jer Izetbegović ne zna za drugu politiku i uvjeren je da ga upravo ovakva uvjerenja održavaju u političkom vrhu - rekao je Kozomara za Sputnjik.

On smatra da je Izetbegovića dodatno iznervirala mirna retorika koja je stigla iz Banjaluke od Milorada Dodika koji je jasno rekao da ne želi rat, već miran razlaz ukoliko se Republici Srpskoj ne vrate nadležnosti dobijene Dejtonskim sporazumom.

- Dodik je godinama "loš momak" na Zapadu, a sadašnja situacija koju je izazvao "non- pejper" koji je stigao iz Slovenije, Izetbegoviću je bio signal da se balans snaga kada je BiH u pitanju mijenja na štetu Bošnjaka, tako da njemu nije ništa drugo preostalo već da priziva rat - naveo je Kozomara.

On ukazuje da su Bošnjaci do sada imali privilegije i od visokih predstavnika i od Zapada, a da sada vide da to mogu da izgube, jer se o mirnom razlazu, koji zastupa Dodik, razgovara i među zapadnim državama.

Prema njegovim riječima, to znači da Izetbegovićev koncept unitarne BiH, u koji je bio siguran da ga Zapad podržava, više "ne pije vodu".

Kozomara napominje da su se Izetbegovićeva očekivanja dodatno srušila kao kula od karata poslije pisma novog američkog državnog sekretara članovima Predsjedništva BiH.

- U njemu su potpuno razbijene sve iluzije Bošnjaka da će Amerikanci sletjeti avionima u BiH i za šest mjeseci napraviti unitarnu BiH. Oni su otvoreno rekli da se u to neće miješati i da domaćim političarima ostavljaju da riješe sve nesporazume. Ako se sjećate tada je i krenula priča o mirnom razlazu od strane Milorada Dodika - dodaje Kozomara.

Kozomara je uvjeren da u BiH ne može doći do rata jer, kako kaže, niko nije spreman da šalje djecu da ginu zarad nečijih tuđih političkih ideja.

On se pribojava da, ovako satjeran u ćošak, Izetbegović može da aktivira svojim zapaljivim govorom ekstremne Bošnjake koji, iako ih ima malo, mogu da dovedu do ozbiljnih incidenta.

- Ne mislim da će doći do rata, ali ne isključujem mogućnost da će manji, ekstremni dio Bošnjaka, pokušati terorističkim akcijama po ugledu "islamske države" da napravi neki "krvavi incident". A upravo njima se Izetbegović obraća - rekao je Kozomara.

Lider SDA Bakir Izetbegović izjavio je da bi "radije umro nego dopustio da genocidaši zavladaju dijelom BiH".

Lider SNSD-a Milorad Dodik rekao je da Republika Srpska ne želi rat i pozvao predstavnike Federacije BiH i druga dva naroda na razgovore.

Dodik je najavio je da će u Narodnoj skupštini Republike Srpske političke partije donijeti platformu na osnovu koje će se obratiti partnerima u Federaciji BiH da se razgovara o budućnosti BiH.