latinica  ћирилица
22/04/2021 |  12:03 ⇒ 12:04 | Autor: SRNA

Srbi porukom da su za mir odgovaraju na ratnohuškačke izjave (VIDEO)

Srpski član i predsjedavajući Predjsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je povodom ratnohuškačkih izjava lidera SDA Bakira Izetbegovića da su njihovi ciljevi ratni, a da je za Srbe rat neprihvatljiva opcija.
Milorad Dodik - Foto: SRNA
Milorad DodikFoto: SRNA

- Svako ko računa na tu opciju neka ne računa na nas. Mi rat nećemo voditi. Ratom ništa ne može da se riješi. Očigledno je da oni misle da se mirom ne može ništa riješiti, jer su njihovi ciljevi ratni. To je razlika između nas i njih - rekao je Dodik u Banjaluci.

Dodik je podsjetio na izjavu bivšeg poglavara Islamske zajednice u BiH Mustafe Cerića da "Srbi iz BiH mogu da odu u Srbiju i jedino što mogu da ponesu sa sobom jeste zemlja na opancima, koju će oprati rijeka Drina".

- Odgovorio sam mu da Srbi odavno hodaju u cipelama. Ako odemo, nećemo samo odnijeti zemlju na opancima i cipelama, već ćemo uzeti ono šta nama pripada. Nama u okviru BiH pripada 49 odsto teritorije koje želimo da integralno razvijama ako je to moguće - naglasio je Dodik.

On je ponovio poziv na razgovore koji bi trebalo da rezultira rješenjem i odgovori na pitanja kako ovdje živjeti.

- Da napravimo metodologije koje nikome neće smetati u ostvarivanju njihovih projekata i planova, da jedni drugima ne pravimo smetnje. Samo kumulativni razvoj svih dijelova BiH može da je načini nekom uspješnom zemljom - rekao je Dodik.

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva je ponovio da je predlagao niz zajedničkih projekata između Republike Srpske i Federacije BiH, te kao primjer naveo izgradnju hidroelektrane između Kneževa i Travnika.

- To je predloženo prije deset godina. S naše strane je sve urađeno, izuzeto zemljište, a sa njihove strane nema nikakve inicijative - podsjetio je Dodik i konstatovao da FBiH ne želi ništa da radi.

On je naveo da će se političari prepoznati po tome šta ostave iza sebe, te naveo primjer auto-puta, škola, vrtića, bolnica, te dodao kako Republika Srpska radi i da samo na takav način pobjeđuje za razliku od onih koji bi završavali neke svoje ratove po svojim vizurama.

On je napomenuo da će Vlada Republike Srpske uz dogovorenu pomoć sa Srbijom u banjalučkom naselju Česma izgraditi most koji će pomoći većoj integraciji grada.

- To su odgovori. Dajte da se okrenemo miru i razvoju - pozvao je Dodik.

Dodik je ukazao da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić tražio opštinu u Federaciji BiH sa većinskim muslimanskim stanovništvom kojoj bi Srbija pružila pomoć, ali da na takav apel nikada nije dobio odgovor.

Podsjetio je i na napade kada je Srbija pomogla Goraždu i da se tvrdilo da je to najveća izdaja ljudi koji su prihvatili pomoć SRbije.

- Sve je to u atmosferi koja nije dobra. Sarajevo mora da ozdravi i ono je u tom političkom pogledu potpuno bolesno. Sarajevo, odnosno Baščaršija nije BiH i na to se moraju navići - naveo je Dodik.

Dodik je rekao da je Banjaluka, kao privredna regija, imala najveći izvoz u bivšoj Јugoslaviji, ali da su svi prihodi išli u Sarajevo i da se to sada promijenilo.

- Ono što imamo želimo time da upravljamo - rekao je Dodik i napomenuo da nije on kriv što dvije i po godine ne može da se formira Vlada FBiH i što nije konsolidovana vlast u Kantonu Sarajevu.

Dodik je izrazio zahvalnost Srbiji i njenom predsjedniku Aleksandru Vučiću što je uticao na to da se mir postavi kao jedini cilj.

- Ne želim da polemišem sa Bakirom Izetbegovićem niti sa njim dijelim bilo šta. Sa njim ne dijelim nikakve vrijednosti, pa ni BiH - rekao je Dodik i dodao da ni od njega ni od Izetbegovića ne zavisi da li je BiH podijeljena, jer to istorija učinila.