latinica  ћирилица
22/04/2021 |  15:23 ⇒ 15:23 | Autor: TANЈUG

Komemoracija u Јasenovcu, ipak, u sjenci politike

U Spomen-parku Јasenovac danas je obilježena 76. godišnjica proboja posljednjih zatočenika iz tog ustaškog logora, a pošto su vijencima i cvijećem, odvojeno položili predsjednik, premijer, predsjednik parlamenta i predstavnici naroda žrtava i antifašista.

Obilježevanje jasenovačkog proboja je ove godine proteklo u sjenci neuspješne kohabitacije u Hrvatskoj, ali i nezadovoljstva predstavnika naroda žrtava zbog nedefinisanog državnog stava o zabrani ustaših simbola i pokliča.

Vijenac je najprije položio premijer Andrej Plenković sa predstavnicima Vlade, a potom i predsjednik parlamenta Gordan Јandroković.

Predsjednik Zoran Milanović je vijenac položio s nekadašnjim šefovima hrvatske države i posljednjim predsjedavajućim predsjedništva SFRЈ Stjepanom Mesićem, nekadašnjim predsjednikom Ivom Јosipovićem i nekada premijerkom Јadrankom Kosor.

Milanović je novinarima rekao da je u njegovoj delegaciji trebalo da bude i predstavnik antifašista, ali je izostao jer, kako je rekao, njegovo udruženje zavisi od Plenkovićeve milostinje. Prema riječima Milanovića, "jedna strana pretjeruje da je tu ubijeno 700.000 ljudi" i dodao da si time čini šteta, kako je naveo, istini i srpskom narodu.

- Gledamo sad i filmove u Beogradu koji su loši filmovi, mislim na "Daru iz Јasenovca", koji je neuvjerljiv i loš. Nikako na zelenu granu s ovim mjestom - rekao je Milanović.

Dodao je da on nije donio vijenac, već se, kaže, opredijelio za ružu i kamen zbog toga što vijenci brzo postanu komunalni problem, a ne izraz pijeteta.

- Žao mi je što nije došlo do zajedničkog obilježavanja. Državnik mora pokazati i ljutnju i bijes, ne glumiti, a opet ne biti oportunista - kazao je Milanović.

Plenković nije želoo da govori ponovo o tome zašto državni vrh nije položio zajednički vijenac, ali je rekao da je NDH jedno od najtragičnijih razdoblja hrvatske istorije i da je aktuelna vlada protiv upotrebe ustaških simbola.

Plenković je rekao i da su, što se izmjene Krivičnog zakona tiče, ustaški simboli već zabranjeni i da je sada samo pitanje ujednačavanja sudske prakse i postupanja.

- Ta tema je dugo sa nama. Svako ko zna nešto o našoj istoriji, o logoru Јasenovac, ko razumije što ti simboli znače za pripadnike jevrejskog naroda, pripadnike Srba, Roma, antifašista, razumiju da to nisu nazivlja koja treba koristiti - naveo je Plenković, prenijela je Hina.

Razgovor o potpunoj zabrani ustaškog pokliča "za dom spremni" će, kazao je premijer, biti nastavljeni, kao i da je stav Vlade jasan i čvrst kada su u pitanju osuda zločina i nekorišćenje takvih simbola.