latinica  ћирилица
23/04/2021 |  10:56 ⇒ 10:57 | Autor: TANЈUG

MOK odobrio Čajkovskog umjesto ruske himne

Međunarodni olimpijski komitet odobrio je Prvi klavirski koncert Petra Iljiča Čajkovskog kao zamjenu za himnu Rusije na ceremonijama dodjela medalja tokom predstojećih Olimpijskih igara u Tokiju i Pekingu.
Međunarodni olimpijski komitet (Foto: Wikipedia/Nizar Kerkeni) -
Međunarodni olimpijski komitet (Foto: Wikipedia/Nizar Kerkeni)

Dogovorena su i od strane MOK-a odobrena sva obilježja pod kojima će, poslije kazne Sportskog arbitražnog suda, nastupati sportisti Rusije na Olimpijskim igrama.

- Težak proces svih odobrenja sa Međunarodnim olimpijskim komitetom je završen - rekao je predsjednik Ruskog olimpijskog komiteta Stanislav Pozdnjakov, prenosi Tass.

U decembru 2020. godine Sportski arbitražni sud riješio je spor između Svjetske antidoping agencije i Ruske antidoping agencije, presudivši da ruski sportisti ne mogu da se takmiče pod ruskom zastavom u velikim sportskim događajima do 16. decembra 2022. godine, kao ni da koriste ni državni grb ni himnu.

- Od danas naš olimpijski tim ima sve elemente identiteta. Zastava Ruskog olimpijskog komiteta sa bojama naše trobojke, zvanična odjeća, lako prepoznatljiva i za naše sunarodnike i za navijače bilo koje druge države, čak i bez ikakvih natpisa, a sada muzička pratnja na ceremonijama dodjele nagrada ruskim olimpijskim sportistima u Tokiju i Pekingu - dodao je Pozdnjakov.

Komisija za sportiste ROC-a predložila je u januaru da se umesto državne himne na Olimpijskim igrama koristi "Katjuša", najpopularnija ruska pjesma tokom Drugog svjetskog rata.

Kasnije je, međutim, CAS objasnio da se pjesma ne može koristiti umjesto državne himne na predstojećim Olimpijskim igrama.

Ljetnje olimpijske igre u Tokiju održaće se između 23. jula i 8.aAvgusta.

Peking će biti domaćin Zimskih olimpijskih igara od 4. do 20. februara 2022.