latinica  ћирилица
23/04/2021 |  16:05 ⇒ 16:07 | Autor: SRNA

Poezija Duška Trifunovića u lektiri za osnovce

Poezija Duška Trifunovića od danas je zvanično u programu lektire za osmi razred osnovnih škola u Republici Srpskoj, izjavio je Dejan Kerleta, portparol Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Srpske, koji je danas obilježio Svjetski dan knjige i autorskih prava - 23. april.
Istočno Sarajevo - Marijana Mitrić - Foto: SRNA
Istočno Sarajevo - Marijana MitrićFoto: SRNA

Svjetski dan knjige i autorskih prava, koji Zavod obilježava već devetu godinu, ove godine posvećen je stvaralaštvu velikog pjesnika i umjetnika Duška Trifunovića.

- Ovo je dobra prilika da se prisjetimo stvaralaštva velikog umjetnika i čovjeka uz kojeg su odrastale mnoge generacije i zadovoljstvo je što je on od danas zvanično u lektiri Republike Srpske i što će ga izučavati neke nove generacije", izjavio je Kerleta uoči predstavljanja novog izdanja "Izbora iz poezije Duška Trifunovića- koji je priredila Marijana Mitrić.

On je napomenuo da je Zavod u svojim knjižarama omogućio popust od 50 odsto na sva njihova izdanja, kao i promocije u drugim sredinama.

Kerleta je rekao da je Zavod danas u Bijeljini organizovao promociju knjige autora Milene Јović i Danice Mojić "Predškolska radilica", dok će se sa najmlađim čitaocima u Banjaluci družiti popularni glumac Dječijeg pozorišta Republike Srpske Saša Terzić, koji će potpisivati knjigu "Mjesečev jahač", kao i autor knjige "Upoznajte Gagarina, najšašavijeg psa u svemiru" Berislav Blagojević.

- Ove godine smo odlučili da izdvojimo 200 naslova koje ćemo dodijeliti Narodnoj biblioteci `Manojlo Ilić` u Rudom. Nadamo se da ćemo ih obradovati naredne sedmice, kada ćemo ih posjetiti. Nastojimo da poklone i donacije uručimo bibliotekama iz manjih sredina u Republici Srpskoj - naveo je Kerleta.

Mitrićeva je istakla da joj je čast što je bila u prilici da radi izbor iz poezije pomalo zaboravljenog pjesnika Duška Trifunovića.

- Prošle godine sam imala priliku da se uvjerim da u bibliotekama na području Sarajevsko-romanijske regije više nema poezije Duška Trifunovića za peti razred osnovne škole. Zavod je odlučio da napravi ovaj izbor, a u međuvremenu se desilo da je Trifunović uvršten za osmi razred, tako da su se te stvari sjajno poklopile, pa sada imamo divnu knjigu - rekla je Mitrićeva.

Govoreći o izboru poezije Duška Trifunovića, recenzent Željka Pržulj naglasila je da je Trifunović jedan od najtalentovanijih srpskih pisaca koji je omiljen među svim generacijama.

- Njegova popularnost mogla bi se mjeriti sa popularnošću Branka Ćopića. U suštini, obojica su možda imala podjednak talenat. Pisali su o naizgled svakodnevnim, uobičajenim pojavama, a kada su pisali za djeci, pisali su o ozbiljnim fenomenima života, o svemu što čovjeka okružuje i o čemu se uvijek pita - rekla je Pržulj.

Navodeći da je danas prisutna "kriza čitanja", posebno kod djece koja su knjigu zamijenila informacionim tehnologijama, ona je istakla da je upravo zbog toga Svjetski dan knjige veliki događaj.