latinica  ћирилица
23/04/2021 |  22:00 ⇒ 22:17 | Autor: SRNA

Vučić: Najbolji odgovor Milanoviću rad na otkrivanju istine svijetu

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je najbolji odgovor na izjave hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića o Јasenovcu rad na otkrivanju istine svijetu i poštovanje sopstvenih žrtava.
Aleksandar Vučić (Foto: Predsjedništvo Srbije/Dimitrije Gol) -
Aleksandar Vučić (Foto: Predsjedništvo Srbije/Dimitrije Gol)

Komentarišući Milanovićevu ocjenu da je genocid učinjen, prije svega, prema Јevrejima, a kasnije prema Srbima i to isključivo onim iz Potkozarja, Vučić je rekao da se i sam pitao da li je dobro čuo, pa je nekoliko puta pogledao tu izjavu.

- To govori koliko je važno da negujemo kulturu sećanja, da imamo filmove o Јasenovcu, da to unesemo u naše udžbenike, da napravimo veliki memorijalni komleks u Gradini na teritoriji Republike Srpske i da svako naše dete koje ide na ekskurziju mora da poseti Gradinu i nauči šta se tamo dogodilo - rekao je Vučić za RTS.

On je istakao da se čini da je sramota reći da su najveće žrtve u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj bili Srbi, iako se zna o Јasenovcu o kome piše i u Memorijalnom centru Јad Vašem.

- Mislim da je naš najbolji odgovor neuzvraćanje uvreda Milanoviću i Hrvatskoj, već upravo rad na tome da otkrivamo istinu, da svetu saopštavamo istinu, ali, pre svega, da našem narodu i našoj deci jasno stavimo do znanja da moramo da čuvamo naše žrtve i da moramo da pokazujemo poštovanje prema njima - rekao je Vučić.

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović izjavio je da se u logoru Јasenovac u Drugom svjetskom ratu dogodio genocid, ali, prije svega, prema Јevrejima, a kasnije prema Srbima isključivo iz Potkozarja, kao i da su Srbi tretirani kao neprijatelji jer su "pružali otpor".

U zloglasnom logoru Јasenovac je tokom Drugog svjetskog rata stradalo 700.000 žrtava ustaškog zločina. Među njima, život je izgubilo 500.000 Srba, 40.000 Roma, 33.000 Јevreja, 127.000 antifašista. U Јasenovcu je stradalo i 20.000 djece.