latinica  ћирилица
26/04/2021 |  09:58 ⇒ 14:20 | Autor: RTRS

"Plan da Srpska do 2030. godine dobije mrežu auto-puteva u dužini od 420 kilometara" (VIDEO)

Do 2030. godine Republike Srpska trebalo bi da ima mrežu auto-puteva u dužini od oko 420 kilometara, a to su i realne prognoze, jer se mnogo planira, ali i gradi, kaže gostujući u Јutarnjem programu naše televizije Dušan Topić, direktor Autoputeva Srpske.
Dušan Topić - Foto: RTRS
Dušan TopićFoto: RTRS

Do 2025. trebalo bi kako ističe, da bude završena kompletna mreža započetih auto-puteva u Republici Srpskoj, čime bi Banjaluka bila povezana sa Račom odnosno auto-putevima Srbije, dobili bismo i pravo spajenje auto-puta od Banjaluke, preko mosta na Savi, sa auto-putem Beograd-Zagreb.

Topić navodi da su trenutno aktivna dva gradilišta - izgradnja mosta preko Save kod Gradiške i prva faza na koridoru 5 C kroz Republiku Srpsku, a to je šest kilometara od petlje Tovira do petlje Kostajnica.

- Završeno je oko 60 odsto radova i planiramo da će sve biti završeno do kraja ove godine iako je dogovoreni rok proljeće sljedeće godine - kaže Topić i dodaje da je druga faza ovog koridora produžetak dionice na jug do entitetske granice, tzv. obilaznica oko Doboja sa dva tunela u brdu iznad Doboja za koju je, kako kaže, završen izbor izvođača radova.

- Početkom sljedećeg mjeseca biće potpisani ugovori sa izvođačima nakon čega počinje priprema za radova čime ćemo maksimalno iskoristiti ovu građevinsku sezonu - ističe Topić.

Što se tiče sjeverne dionice od Tovire do Vukosavlja, Topić je istakao da su u toku pregovori sa Evropskom investicionom bankom, a u planu je da se u tokom maja raspiše tender za nadzor i izvođača radova, te do kraja godine budu potpisani ugovori, da bi se na proljeće sljedeće godine krenuli radovi i na toj dionici.

- Time bi svih 46 kilometara koridora 5C kroz Srpsku bilo u izgradnji - naglasio je Topić.

Što se tiče izgradnje mosta preko Save na Rači, Topić ističe da radovi idu planiranim tokom, a čiju izgradnju u potpunosti finansira srbija zajedno sa 18 kilometara auto-puta od Kuzmina do Sremske Rače.

- Do kraja godine će veliki dio posla će biti završen, a od izvođača radova smo dobili obećanje da će svi radovi biti završeni do kraja sljedeće godine. Most na Rači je naš prioritet i trebalo bi da, s naše strane, do kraja ove godine počnemo sa radovima - kaže direktor Autoputeva.

On ističe da da bi do ljeta trebalo da bude spojen most na Savi kod Gradiške, koji se istovremeno gradi i sa hrvatske i naše strane, dok je rok za završetak kompletnog mosta proljeće iduće godine.

- Most je veoma komppleksan objekat, naročito ako spaja dvije države. Nije dovoljno samo ga izgraditi, već za funkcionisanje saobraćaja hrvatska strana treba izgraditi saobraćajnicu koja će se spojiti sa mostom i rampom u Okučanima. Očekujemo ovih dana da će biti potpisan ugovor za igradnju i te saobraćajnice. Tu još dolaze i granični prelazi, ali sve će biti završeno fazu po fazu - istakao je Topić.

Ministar transporta i komunikacija u Savjetu ministara Vojin Mitrović nedavno je, tokom posjete lokaciji gradnje novog mosta na Savi kod Gradiške, izjavio da je, prema informacijama izvođača radova, planirano da već do juna bude postavljena čelična konstrukcija cijelom dužinom mosta, koji bi trebao da bude završen do kraja godine.