latinica  ћирилица
28/04/2021 |  11:41 | Autor: sputniknews.com

Evropa finansira najveću plutajuću solarnu elektranu u Albaniji

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) odobriće zajam od 9,1 miliona evra albanskom državnom elektroenergetskom preduzeću Korporata Elektroenerđitike Šćiptare (Elektroenergjitike Shqiptare, KESH) za izgradnju plutajuće fotonaponske elektrane.
Plutajuća fotonaponska elektrana (foto: energyindustryreview.com) -
Plutajuća fotonaponska elektrana (foto: energyindustryreview.com)

Zajmom, koji će se komercijalno odobriti namjenskom mehanizmu koji je KEŠ osnovao u svrhu projekta, finansiraće se izgradnja plutajuće solarne farme snage 12,9 megavati, prve plutajuće fotonaponske elektrane ove veličine u Albaniji i Zapadnom Balkanu, koja će ujedno doprinijeti i komercijalizaciji KEŠ-a, prenosi portal Biznisinfo.

Postrojenje će se nalaziti na prostoru KEŠ-ove akumulacije hidroelektrana Vau i Dejes, u sjevernom dijelu zemlje.

KEŠ posjeduje i upravlja s tri velike hidroelektrane ukupnog kapaciteta 1.350 megavati koje proizvode gotovo 70 posto električne energije u Albaniji.

EBRD napominje da se ovaj projekat poklapa sa širom ambicijom Albanije da razvije svoj solarni kapacitet, koja je već rezultirala sa dva uspješna projekta koja takođe podržava ova banka - projekat Karavasta od 140 maegavati i projekt Spitale od 100 megavati.

- Projekat je izvanredan zbog svoje inovativne tehnologije, pozitivnog uticaja na okolinu i komercijalne logike. Takođe ima potencijal da se replicira u širem regionu Zapadnog Balkana, koji ima mnogo hidroelektrana - izjavio je Frančesko Korbo, regionalni šef EBRD-a za energetiku za Zapadni Balkan.