latinica  ћирилица
28/04/2021 |  14:23 ⇒ 14:23 | Autor: SRNA

Neophodno avio povezivanje Banjaluke sa Podgoricom ili Tivtom

Ministar ekonomskog razvoja Crne Gore Јakov Milatović izjavio je danas u Banjaluci da postoji ogroman potencijal za saradnju Republike Srpske i Crne Gore, te da predstoji ozbiljan rad na povezivanju vazdušnim saobraćajem Banjaluke sa Podgoricom ili Tivtom.

Nakon sastanka delegacije Crne Gore sa predsjednicom Republike Srpske Željkom Cvijanović, Milatović je rekao da je područje koje gravitira Banjaluci sa gotovo pola miliona stanovnika, neophodno bolje povezati sa Crnom Gorom.

- Ovo je naša prva radna posjeta Banjaluci. Ovdje smo da damo novi impuls saradnji između Crne Gore i Republike Srpske i BiH. To naši građani očekuju od nas i neko vrijeme, koje je možda izgubljeno u prethodnom periodu, želimo da ubrzamo i uradimo stvari koje se očekuju od ovako dvije bliske zemlje - rekao je Milatović.

Prema njegovim riječima, u prethodnom periodu intenziviran je rad na otkupu putarine na pravcu između Trebinja i Herceg Novog, što će, kako je naveo, biti značajno u kontekstu predstojeće turističke sezone.

- Vrlo brzo će uslijediti potpisivanje četiri aneksa sporazuma o zajedničkim graničnim prelazima, na sva četiri putna pravca koja spajaju Crnu Goru sa BiH, odnosno Republikom Srpskom. Mislimo da će to dati novu dimenziju unapređenja robne razmjene između naše dvije prijateljske zemlje i dati dodatnu dinamiku turizmu - napomenuo je Milatović.

On je poručio da je Crna Gora dobar susjed, te da je nova Vlada Crne Gore otvorila granice prema susjednim zemljama.

- Granice su slobodne, epidemiološka sitaucija u Crnoj Gori je poprilično dobra i očekujemo puno bolju turističku sezonu nego što je bilo prošle godine - rekao je Milatović.

Milatović je naveo da je turistički krah, koji je Crna Gora imala prošle godine, prije svega bio uslovljen nekim politički motivisanim odlukama prethodne Vlade kada je riječ o Republici Srpskoj, BiH i Srbiji.

- To je nešto što je bilo potpuno protivno ekonomskim interesima Crne Gore i što smo mi u potpunosti promijenili kao nova Vlada - naglasio je Milatović.

Sastanku u Banjaluci prisustvovala je i ministarka trgovine i turizma Republike Srpske Suzana Gašić koja je istakla da je cilj sastanka bio jačanje institucionalnih veza i saradnje, od kojih će najviše koristi imati građani Srpske, BiH i Crne Gore.

- Naš cilj jeste da uspostavimo dobre odnose. Јedan od koraka ka tome je i uvođenje avio-linije, kao i rješavanje nekih drugih pitanja za rast i razvoj naših zemalja - rekla je Gašićeva.

Ona je izrazila nadu da će građani Crne Gore u predstojećim turističkim sezonama posjetiti Republiku Srpsku i upoznati njene ljepote.

- Mislim da bi bilo dobro da se u predstojećem periodu regionalno fokusiramo jedni na druge - dodala je Gašićeva.

U delegaciji Crne Gore bio je i ministar finansija i socijalnog staranja u Vladi Crne Gore Milojko Spajić.