latinica  ћирилица
29/04/2021 |  11:00 ⇒ 11:01 | Autor: TANЈUG

Završen postupak protiv Handkea, ostaje Austrijanac

Postupak za oduzimanje austrijskog državljanstva protiv nobelovca Petera Handkea, zbog pasoša bivše Јugoslavije koje je dobio od Slobodana Miloševića, obustavljen je.

- Peter Handke je bio, jeste i ostaje građanin Koruške i austrijski državljanin - poručeno je iz kabineta guvernera Koruške Petera Kajzera bečkom dnevniku "Kronen cajtung".

Јedna američka platforma je u Nacionalnoj biblioteci došla do pasoša Handkea, koji je 15. juna 1999. izdat u Ambasadi SR Јugoslavije u Beču.

U tom pasošu se kao državljanstvo Handkea navodi "jugoslovensko".

To saznanje je krajem 2019. izazvalo veliku buru, posebno što je pasoš izdat godine kada je NATO bombardovao Srbiju, pa se postavilo pitanje da je uzimanje pasoša jedna vrsta solidarisanja poznatog književnika sa Јugoslavijom.

Međutim, imalo je i pravne posljedice, pošto su pravnici počeli da se bave pitanjem da li je uzimanjem pasoša izgubio pravo na austrijsko državljanstvo, jer prema austrijskom zakonu nije dozvoljeno dvojno državljanstvo.

Zato je pokrenut postupak za provjeru da li treba oduzeti Handkeu austrijsko državljanstvo.

Handke je stalno govorio da nema jugoslovensko državljanstvo i da je pasoš uzeo samo kako bi mogao da putuje.

Sada je sve riješeno i postupak protiv Handkea je obustavljen.

- Raduje me da je ta diskusija konačno završena i da možemo u buduće samo diskutovati o veličanstvenim književnim djelima našeg nobelovca - poruču je Kajzer.

Ukazuje se da bi Handke izgubio austrijsko državljanstvo samo ako je podnio lično zahtjev za dobijanje jugoslovenskog državljanstva.

Takav zahtjev autor, kako tvrdi, nikada nije podnio i nisu pronađene nikakve informacije da je to učinio.