latinica  ћирилица
01/05/2021 |  11:33 ⇒ 15:10 | Autor: B92

Srpski vaterpolisti: Mi znamo kako se osvaja olimpijsko zlato

Srpski vaterpolisti Andrija Prlainović, Milan Aleksić, Dušan Mandić i Sava Ranđelović uvjereni su da na Olimpijskim igrama u Tokiju mogu da odbrane zlato. Oni su članovi šampionskog tima sa OI 2016, kada je Srbija osvojila zlato.

Do Igara u Tokiju ostalo je manje od tri mjeseca, a srpske vaterpoliste u Јapanu očekuje izuzetno težak posao, jer će za rivale u grupi imati Hrvatsku, Crnu Goru, Španiju, Australiju i Kazahstan.

- Da li nam je pomeranje Olimpijskih igara odgovaralo ili ne, znaće se po završetku takmičenja, rezultat će reći. Istina je da nismo bili u nekom najboljem trenutku prošle godine, a Evropsko prvenstvo je posvjedočilo tome. Činjenica je da smo i stariji za godinu dana, ali mislim da smo sada u boljoj formi, igramo dobro u svojim klubovima - rekao je Andrija Prlainović Tanjugu.

Prema njegovom mišljenju najvažnije za srpski tim biće da svi dođu zdravi na pripreme: "Mnogo toga smo prošli zajedno, znamo kako se osvaja zlato na Olimpijskim igrama i to je značajno iskustvo. Zato mislim da ćemo imati prednost u odnosu na ostale. Na nama je da taj turnir dočekamo u što bojem raspoloženju, fizičkom i mentalnom stanju. Ovo će biti drugačije Igre u odnosu na prethoidne, zbog ove situacije sa virusom, svih pravila organizatora koja će važiti i čestih testiranja“.

Pred svako takmičenje srpski vaterpolisti imaju pritisak osvajanja odličja i to onog najsjajnijeg, jer ništa drugo se ne računa. Ipak, Prlainović ima rešenje kako da se sav taj pritisak kanališe.

Šampioni "svega", momci “koji su obrnuli igricu“, svjesni su izazova koji im predstoji.

- Grupa je mnogo teška, nikad jača. Međutim, podijeljena su mišljenja da li je bolje imati lakše rivale u grupi. Teži protivnici u grupnoj fazi mogu da pomognu da se uvide greške i kroz jake mečeve uđe u formu. Zato naš glavni fokus treba da bude plasman u četvrtfinale i mislim da tako svi razmišljamo - kaže Milan Aleksić i naglašava da će prvi dio turnira biti veoma zanimljiv.

- Uz Španiju koja je od 2018. igrala sva finala, osim nas tu su Hrvatska i Crna Gora koje su već 15 godina u samom vrhu, kao i Australija koja svima može da pomrsi račune. Nema izrazitog favorita, a sigurno pet, šest ekipa konkuriše za plasman u finale - konstatuje Aleksić.

Za razliku od Prlainovića, Aleksić kaže da je donio odluku i da će za njega Igre u Tokiju biti oproštaj od reprezentacije.

- Sve poslije toga ne bi bilo realno. Vrlo sam zadovoljan onim što sam pružio u reprezentaciji, zato će mi biti veliko zadovoljstvo da ovo ljeto, posljednji put kao igrač, učestvujem u nacionalnom timu - objasnio je Aleksić.

Dušan Mandić otvorio je dušu i priznao da mu nije bilo nimalo prijatno kada su odložene Olimpjske igre.

- Mnogo teško mi je to palo. Osjećao sam neku gorčinu, nezadovoljstvo, bio sam razočaran. Vjerovatno zbog toga što sam teško mogao da prihvatim ovu novu realnost. Posljednji put Olimpijske igre su bili odložene za vrijeme Drugog svjetskog rata. Nisam vjerovao da će ovaj virus da okupira cijeli svijet i da će se ovoliko otrgnuti kontorli- rekao je Mandić, koji je usljed novonastale situacije dodatno motivisan.

- Imam nenormalnu želju da opet pokažemo da smo najbolji. Јer, Olimpijske ige ne mogu da se mjere ni sa čim, imaju specifičnu težinu i mene tjeraju da idem samo naprijed - ističe Mandić i dodaje da vjeruje u tim i novo zlato.

- Bićemo najiskusnija ekipa, znamo koliki kvalitet posjedujemo i u glavama smo svi spremni za ono što nas čeka. Ne sumnjam da ćemo se usredsrediti na ono što nas čeka i maksimalno koncetrisati na ono što treba da radimo. Ako treba da prognoziram osvajače medalja, očekujem da će uz nas to biti Španija i Crna Gora zaključio je Mandić.

Na pitanje da li Srbija na vaterpoliste može da računa kao na sigurne osvajače medalje Sava Ranđelović odgovara:

- Svesni smo koliko možemo i mislim da zato uglavnom sve zavisi od nas. Siguran sam da ćemo svi biti 200 odsto fokusirani i posvećeni cilju. Dobro znamo gdje idemo, kao i zbog čega idemo u Tokio, i na kraju čije boje branimo. Daćemo sve od sebe da osvojimo medalju. Od 2018. nismo osvojili ništa, tako da ogromna želja za trofejima postoji - poručio je Ranđelović.