latinica  ћирилица
01/05/2021 |  19:27 ⇒ 19:28 | Autor: SRNA

Sukob demonstranata i policije u Parizu

Demonstranti sa kapuljačama sukobili su se danas sa policijom u Parizu, a više hiljada ljudi se pridružilo tradicionalnim prvomajskim protestima zahtijevajući ekonomsku pravdu i protiveći se planovima Vlade da izmijeni beneficije za nezaposlene.

Policija je u Parizu uhapsila 34 osobe gdje su demonstranti palili kante za smeće i razbijali prozore banaka.

Sindikalcima su se pridružili i članovi pokreta "Žuti prsluci", koji su prije tri godine poveli masovne antivladine proteste, kao i radnici sektora koje su teško pogodile mjere restrikcije kao što je kultura.

Demonstranti su nosili transaprente na kojima je pisalo "Dividende, a ne naknade za nezaposlene su prihod lijenih ljudi" i "Mi želimo da živimo, ne da preživljavamo".

- Prema novom planu o osiguranju za nezaposlene ogromna količina novca ide onima koji imaju puno, a manje onima koji nemaju ništa i mi želimo da se to ukine - rekao je Fiip Martinez, vođa sindikata CGT.

Oko 300 skupova organizovano je i u Lionu, Nantu, Lilu i Tuluzu.

Desničarski lideri Žan-Luk Melanšon i Marin Lepen učestvovali su danas u prvomajskim protestima.

Lepenova, koja je danas ranije položila vijenac kod spomenika Јovanki Orleanki u Parizu, koja je simbol njene stranke, upozorila je da će uslijediti "totalni haos" ako predsjednik Emanuel Makron bude ponovo izabran na izborima naredne godine.