latinica  ћирилица
01/05/2021 |  20:51 | Autor: SRNA

"Softićeve političke izjave nespojive sa funkcijom guvernera"

Članovi Upravnog odbora Centralne banke BiH Radomir Božić i Dragan Kulina ogradili su se od dijela izjave guvernera Senada Softića povodom zahtjeva "Naše stranke" za njegovu smjenu u kome javno iznosi svoje političke stavove, ocijenivši je neprihvatljivom.
Centralna banka BiH - Foto: RTRS
Centralna banka BiHFoto: RTRS

Božić i Kulina smatraju da je takva izjava nespojiva sa funkcijom guvernera Centralne banke BiH.

Oni su naveli da je, u skladu sa Zakonom o Centralnoj banci BiH, guverner član i predsjedavajući Upravnog odbora i glavni izvršni funkcioner Centralne banke zadužen za njeno svakodnevno poslovanje.

Prema ovom zakonu, osnovni zadaci Centralne banke BiH i ovlaštenja za njihovo ostvarivanje pripadaju Upravnom odboru, koji se sastoji od pet članova koje imenuje Predsjedništvo BiH, i koji iz svojih redova bira guvernera.

- U skladu sa navedenim, Zakon propisuje da je guverner odgovoran Upravnom odboru za izvršenje njihovih odluka, te za upravu i kontrolu administracije i djelatnosti Centralne banke - dodaje se u saopštenju.

Članovi Upravnog odbora Centralne banke ističu da su ova institucija i njen Upravni odbor monetarna vlast koja treba da "postigne i održi stabilnost domaće valute /KM/ tako što izdaje domaću valutu prema aranžmanu poznatom pod nazivom valutni odbor" i "definiše, usvoji i kontroliše monetarnu politiku BiH..." putem obavezne rezerve kao jedinog instrumenta monetarne politike.

Da bi u tome uspjela, Centralna banka BiH i njen Upravni odbor, kao uostalom i sve centralne banke u svijetu, treba da budu nezavisni u svom radu, ali i da se uzdrže od bavljenja politikom, navodi se u saopštenju.

- Pozivamo guvernera Softića da sa više profesionalne odgovornosti da svoj doprinos da Upravni odbor Centralne banke BiH prilagodi monetarnu politiku potrebama privrede u BiH u kriznim uslovima izazvanim pandemijom virusa korona i objasni akademskoj, stručnoj i najširoj javnosti zašto Centralna banka BiH nije reagovala kao što su to učinile gotovo sve Centralne banke u svijetu - ističe se u saopštenju dvojice članova Upravnog odbora iz Republike Srpske.

Božić i Kulina naglašavaju da na potrebu da Centralna banka BiH, u okviru svojih nadležnosti i ovlaštenja, reaguje prilagođavanjem politike i stope obavezne rezerve ukazuju i traže od početka mandata u Upravnom odboru, kao i u javnim nastupima, i smatraju da je to dužnost i najbolji doprinos Centralne banke.