latinica  ћирилица
02/05/2021 |  11:25 ⇒ 11:26 | Autor: SRNA

Petričević: Vlada i Ministarstvo aktivni da pomognu privredi

Ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vjekoslav Petričević ukazao je na činjenicu da Vlada čini sve da pomogne privredu u vrijeme pandemije, te da će novim mjerama za rasterećenje donijeti oko deset miliona KM uštede privrednim subjektima.
Vjekoslav Petričević   (Foto:Siniša Pašalić/RAS Srbija) -
Vjekoslav Petričević (Foto:Siniša Pašalić/RAS Srbija)

Petričević je u intervjuu Srni rekao da je jedna od mjera i smanjenje ili ukidanje određenih taksi i da se ušlo u određene izmjene zakona.

- Prema tom osnovu olakšanje u privredi u ovoj godini, ako gledamo sa republičkog nivoa, smanjenjem ili ukidanjem taksi iznosiće oko pet miliona KM i isto toliko sa lokalnog nivoa - naglasio je Petričević.

On je naveo da Vlada i resorno ministarstvo planiraju aktivnosti čiji je cilj olakšanje poslovanja privrednih subjeketa u Srpskoj, te dodao da je formirana radna grupa koja će raditi na aktivnosti koja je 2006. godine sprovedena pod nazivom "giljotina propisa", a cilj je analiza parafiskalnih i fiskalnih nameta da bi rasteretili privredu olakšali poslovanje.

Petričević je ocijenio i da su od velike pomoći sredstva koja se dodjeljuju privrednim subjektima po osnovu nabavke novih tehnologija što govori o namjeri Vlade Srpske da ih i na ovaj način podrži privrednike.

- Veoma je važan podsticaj za nabavke novih tehnologija, odnosno opreme sa aspekta konkurentnosti privrede Srpske i to radimo već dvije godine. Po tom osnovu je u ovoj godini obezbijeđeno četiri miliona KM koji se dijelom realizuju i sa sredstvima Svjetske banke - rekao je Petričević.

Putem ovog programa, naglasio je, biće obuhvaćeni privredni subjekti koji imaju od pet zaposlenih radnika pa naviše kako bi i njima bilo omogućeno da unaprijede proces proizvodnje.

- Јavni poziv je raspisan 22. aprila i trajaće 30 dana pozivamo sve zainteresovane da iskoriste ovu mogućnost i dobiju podršku Vlade i resornog ministarstva za nabavku moderne opreme - rekao je Petričević.

Govoreći o tome šta je završeno, Petričević je naveo registar podsticaja, koji sada podrazumijeva jednu kontakt tačku gdje će privrednici i građani moći da vide sve vrste podsticaja i na republičkom i na lokalnom nivou, kao i ko su korisnici, što je veoma značajno u pogledu transparentnosti.

Prema njegovim riječima, realizovan je i projekat e-registracije koji je još jedan od bitnih aspekata poslovanja u smislu brže registracije privrednog subjekta i pojednostavljenja prcedura, a želja je bila da se skrate procesi, te se to sada, zavisno od lokalne zajednice, može riješiti za nekoliko dana.

Petričević je naglasio da je Vlada od samog početka pandemije u martu 2020. svojim mjerama uticala da njene posljedice budu što manje, te podsjetio da su isplaćeni svi privredni subjekti koji su bili ili zatvoreni ili su imali smanjen obim poslovanja, kao i da je po tom osnovu za mart, april i maj prošle godine isplaćeno oko 70 miliona KM.

- Ako tome dodamo 30 miliona KM koje su isplaćene lokalnim zajednicama po istom osnovu, onda je to iznos od oko 100 miliona KM - naglasio je Petrićević.

On je ukazao i na druge mjere koje su pratile situaciju u prethodnoj godini, te naveo program Garantnog fonda koji je podrazumijevao obezbjeđenje 70 odsto garancija na kreditna sredstva privrednim subjektima koje su mogli da ostvare putem Investiciono-razvojne banke Srpske, a bile su i poreske olakšice, pa sve do izmjene zakona čime se omogućilo plaćanje obaveza u ratama.

Petričević je podsjetio i na mjere Agencije za bankarstvo Srpske koja je obezbijedila moratorijum na kredite.

Na samom početku izbijanja pandemije virus korona, naglasio je Petričević, Vlada Srpske je bila opredijeljena da se sačuvaju radna mjesta i privreda u što većem kapacitetu, te su zahvljajući njima najmanje posljedice bile u prerađivačkoj industriji koja je moglada da radi sve vrijeme osim marta, aprila i dijela maja 2020. godine.

- To je važno sa aspekta da ova industrija u najvećem procentu učestvuje u BDP-u svake ekonimije, pa tako i ekonomije Srpske - naveo je Petričević uz ocjenu da je to uticalo na zadržavanje radnika.

Naveo je podatak da je u martu ove u odnosu na isti mjesec prošle godine zaposleno 2.000 radnika više, te istakao da Vlada Srpske i resorno ministarstvo čine sve da taj trend bude nastavljen.

- Na to je uticao i Zakon o podsticajima u privredi Srpske, koji je omogućio podsticaje privrednim subjektima koji su povećali plate radnicima - podsjedio je on.

Petričević je istakao činjenicu da je u posljednja tri mjeseca u Srpskoj zabilježen konstantan rast prosječne neto plate koja je u martu iznosila 978 KM.

Kako je istakao, u toku je treći obračunski period tokom kojeg se prijavilo 428 privrednih subjekata što obuhvata nešto više od 30.000 radnika.

- Po tom osnovu je do sada isplaćeno oko 2,8 miliona KM. Procjenjujemo da će u trećem obračunskom periodu po tom osnovu biti isplaćeno oko 3,2 miliona KM - istakao je Petričević i napomenuo da je za te namjene u prošloj godini isplaćeno osam miliona KM za prvi i drugi obračunski period.

On je najavio da će u posljednjem kvartalu početi analiza efekata primjene pomenutog zakona u koju će biti uključene sve institucije koje su bitne za njenu realizaciju - Ministaratvo finansija, Poreska uprava, sindikati, poslodavci, Privredna komora..