latinica  ћирилица
03/05/2021 |  15:34 ⇒ 20:08 | Autor: SRNA

Stipendiju "Vladimir Ćorović" dobilo 97 učenika i studenata (VIDEO)

Mostarski Gradski odbor Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva "Prosvjeta" podijelio je danas godišnju "Prosvjetinu" stipendiju "Vladimir Ćorović" za 97 učenika osnovnih i srednjih škola i studenata iz cijele Hercegovine.
Mostar - SPKD "Prosvjeta" - dodjela stipendija - Foto: SRNA
Mostar - SPKD "Prosvjeta" - dodjela stipendijaFoto: SRNA

Ovogodišnji stipendijski fond je 80.000 KM, a stipendije je dobilo 25 učenika osnovnih škola u iznosu od po 500 KM, 24 učenika srednjih škola u iznosu od po 700 KM i 48 studenata po 1.000 KM.

Dodjela stipendija održana je u dvorištu Stare crkve u Mostaru nakon liturgije na Vaskršnji ponedjeljak.

Osim stipendija, podijeljena je pomoć za učenike i studente koji nisu među dobitnicima, a u stanju su socijalne potrebe.

Predsjednik Organizacionog odbora "Prosvjetine" stipendije "Vladimir Ćorović" Slavko Andrejević poručio je stipendistima da ulažu u znanje, pokažu zajedništvo i čuvaju korijene, a da ih stipendija podstakne na još veću marljivost i pregalaštvo.

On je stipendiste podsjetio da brižljivo treba da njeguju tradiciju, kulturu i istoriju, da će im poznavanje sopstvenih korijena i nasljeđa omogućiti da bolje savladaju nove okolnosti i izazove.

- Rodoljublje i nacionalni identitet uvijek iskazujte mirno, smisleno i dostojanstveno, između ostalog, tako što ćete i vi, s vremenom, početi da pomažete drugima. Budite uvijek pošteni, sa ličnom odgovornošću - pojasnio je Andrejević.

On je dodao da je obrazovana osoba samo ona koja je i moralno ispravna, te ih pozvao da ulažu u sopstveno znanje jer im to niko ne može uzeti. "Srbi i Srpkinje Mostara i Hercegovine uvijek su bili prirodno gospodstveni ljudi. Njegujte tu osobinu, ne samo riječima, već i djelima, u svakom trenutku", poručio je Andrejević.

Predsjednik mostarskog Gradskog odbora SPKD "Prosvjeta" Sanja Bjelica Šagovnović istakla je da je "Prosvjeta" u Mostaru ponosna na to što stipendija "Vladimir Ćorović" iz godine u godinu raste i što su danas u tom gradu među dobitnicima učenici i studenti iz cijele Hercegovine.

Ukazala je da iza ovog projekta stoje dobri ljudi koji vole svoj narod, Mostar i Hercegovinu i žele da ulažu u obrazovanje, znanje i svjetliju budućnost, te im je zahvalila u ime "Prosvjete", Organizacionog odbora i svih stipendista.

Ona je mladima poručila da nastave da uče, ulažu u sebe i znanje, koje ni vrijeme ni sila ljudska ne mogu oteti, kao ni vrline.

- Našim stipendijama nagrađujemo najbolje, podstičemo ih da se obrazuju i budu izvrsni, ali nastojimo da im poručimo da je jednako važno biti dobar čovjek i njegovati vrline. Nikada ne zaboravite da su poštovanje i ljubav prema našoj vjeri i naciji utemeljeni na poštovanju i svih drugih vjera i nacija - istakla je Šagovnovićeva i napomenula da su Mostar i "Prosvjeta" iznjedrili su velika imena poput Šantića, Ćorovića, te se nadaju da će tako biti i u budućnosti.

Јedna od stipendista Јelena Kandić iz Mostara, studentkinja četvrte godine ruskog i engleskog jezika i književnosti, zahvalila je "Prosvjeti" i donatorima i izrazila nadu da će ovaj program, kojim se vrednuje trud i uspjeh, dugoročno opstati i da će broj stipendista sve više da raste.

Sava Milojević iz Bileće, student pete godine Medicinskog fakulteta u Foči koji je drugu godinu zaredom dobitnik stipendije, rekao je da se "Prosvjeta" i ova stipendija izdvajaju iznad svih ostalih jer okupljaju na liturgijama, gdje se zahtijeva živa riječ Hristova.

Učenica iz Trebinja Helena Brajić srećna je što je u prilici da se sretne sa ljudima koji u ovako teškim vremenima nastoje da se izdignu i pomognu mladima, a učenice iz Mostara Ivana Mavrak i Andrea Belović naglasile su da ih stipendija podstiče da budu još bolji đaci.

Stipendisti su od Slavka Andrejevića na poklon dobili po tri knjige - "Vladalac" od Nikola Makijavelija, "Kakve su ti misle, takav ti je život" oca Tadeja i "Moć sadašnjeg trenutka u praksi" Ekarta Tola, a knjigama su nagrađeni i studenti koji su napisali najbolja motivaciona pisma.

"Prosvjeta" je 1902. godine osnovana, prije svega, kao društvo za stipendiranje đaka i studenata, a "Prosvjeta" u Mostaru osnovala je prva dva đačka doma u BiH. "Prosvjetina" stipendija obnovljena je 2016. godine.

Među najpoznatijim "Prosvjetinim" stipendistima bili su: Ivo Andrić, Јefto Dedijer, Branko Radulović, Svetozar i Vladimir Ćorović, a stipendije su dobili i mnogi drugi, kasnije istaknuti Hercegovci.