latinica  ћирилица
04/05/2021 |  09:40 ⇒ 09:40 | Autor: SRNA

Mihajlović: Vrijednost mineralnih sirovina 200 milijardi evra

Procijenjena vrijednost rezervi mineralnih sirovina u Srbiji iznosi više od 200 milijardi evra, rekla je ministar rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović.
Zorana Mihajlović - Foto: RTRS
Zorana MihajlovićFoto: RTRS

- To je ogromno bogatstvo i dobro je da država zna šta ima od ruda i minerala - istakla je Mihajlovićeva.

Mihajlovićeva je za TV "Hepi" navela da je ovo važna godina za energetski sektor u Srbiji, te dodala da Srbija nije slučajno donijela četiri nova zakona.

- Od nas se traži da u vremenu ispred nas napravimo dobru energetsku politiku, da budemo energetski i ekološki bezbjedni, da građani imaju dovoljno električne energije koju ćemo sve više proizvoditi iz obnovljivi izvora – hidro, gasnih i solarnih elektrana, a da postepeno u decenijama ispred nas smanjujemo i zatvaramo termoelektrane - rekla je ona.

Uz ocjenu da je puno, kako je istakla, agresije, fanatizma i neistina koje izgovaraju oni koji se danas nazivaju takozvanim ekolozima u Srbiji, Mihajlovićeva je rekla da nikakav ugovor sa svjetskom rudarskom kompanijom "Rio tintom" za litijum neće biti potpisan dok se ne urade sve neophodne studije uticaja na životnu sredinu.

Mihajlovićeva je naglasila da Srbija neće raditi ništa što će ugroziti životnu sredinu, bilo da je riječ o litijumu, koji je ruda 21. vijeka ili nekoj drugoj.

- Tek kad budemo znali da se litijum može proizvoditi na održiv način, uz zaštitu životne sredine, zašto da ne razmišljamo o fabrici litijumskih baterija i električnim automobilima, gdje će se desiti rast svuda u Evropi. Јadarit je jedinstven mineral u svetu i tehnologija će biti jedinstvena - rekla je ona.