latinica  ћирилица
04/05/2021 |  13:59 ⇒ 05/05/2021 | 09:27 | Autor: SRNA

Kluge: Zagovarati što jaču distribuciju vakcina (VIDEO)

Svjetska zdravstvena organizacija će i dalje zagovarati što jaču distribuciju vakcina, izjavio je danas u Sarajevu direktor Regionalne kancelarije SZO za Evropu Hans Kluge.
Tegeltija, Višković i Novalić - Foto: SRNA
Tegeltija, Višković i NovalićFoto: SRNA

Nakon razgovora sa predsjedavajućim Savjeta ministara Zoranom Tegeltijom te premijerima Republike Srpske Radovanom Viškovićem i Federacije BiH Fadilom Novalićem, Kluge je rekao da je zapadni Balkan geopolitički prioritet SZO.

- U razgovorima sa predsjednicima država naglašavaću koliko je važno da se vakcine dijele sa svim državama panevropske regije - istakao je Kluge i dodao da SZO želi da sarađuje, kako sa Predsjedništvom BiH, tako i sa Savjetom ministara, te ostalim vlastima u BiH, da bi se zdravlje stavilo na vrh političkih prioriteta.

On je pohvalio rad Tegeltije, ali i rad Viškovića i Novalića, odnosno njihovu posvećenost kada je u pitanju mapa puta vezana za zdravlje u zapadnom Balkanu u periodu 2021-2025. godine.

- Ova mapa zdravlja u iduće četiri godine fokusiraće se na prioritete i na vizuju onoga što zdravstveni sistem treba da predstavlja - rekao je Kluge.

On je pohvalio entitetske ministre zdravstva Alena Šeranića i Vjekoslava Mandića za pripremljenost BiH za vakcinaciju, te Ministarstvo civilnih poslova u Savjetu ministara na čelu sa Ankicom Gudeljević, kada je u pitanju posao koji je urađen za koordinaciju unutar "Kovaks" sistema.

Prema njegovim riječima, početak vakcinacije je bio relativno spor u cijelom svijetu.

- Moramo shvatiti da ovo nije rutinska imunizacija. Ovo je imunizacija koja se bori protiv globalne pandemije - istakao je Kluge, te dodao da obično treba pet do 10 godina da bi se razvila bezbjedna vakcina.

On je naglasio da je istorijska činjenica da je u jednoj godini razvijeno pet bezbjednih i efektivnih vakcina, te dodao da su se vlasti u BiH potrudile da urade sve što je u njihovoj moći da vakcine dođu što prije.

Kluge je podsjetio na globalnu nestašicu vakcina protiv virusa korona, te dodao da SZO radi na tome da se proizvodnja ovih vakcina ojača, da se pojača broj vakcina i da se omogući transfer tehnologija

- Solidarnost je jedini način da izađemo iz pandemije - naglasio je Kluge, te dodao da je iptimista i da vidi "svjetlo na kraju tunela".

Govoreći o zaraženosti ljudi u BiH virusom korona, on je rekao da je SZO uočila da taj broj opada šest sedmica uzastopno, ali da se svi moraju pridržavati propisanih mjera u javnom prostoru.

Kluge je ponovio da će SZO i dalje podržavati BiH u borbi protiv virusa korona.