latinica  ћирилица
05/05/2021 |  07:53 | Autor: SRNA

Milaković: Hrvatski patriotizam opstaje kroz negativan odnos prema Srbima

Srđan Milaković, zamjenik gradonačelnika Vukovara iz reda srpske nacionalne manjine, ističe da hrvatski patriotizam i dalje opstaje samo kroz negativan odnos prema Srbima i srpskoj zajednici u Hrvatskoj.

Milaković je naglasio da incident u Borovu za Vaskrs, kada je grupa navijača uz policijsko obezbjeđenje uzvikivala "Oj hrvatska mati, Srbe ćemo klati", nije ništa novo u hrvatskom društvu i da je samo posljedica dosadašnjeg ignorantskog odnosa vlasti da se obračuna sa ratnom zaostavštinom i avetima prošlosti.

- Ono što se desilo u Borovu je strašno i žalosno. Nema nikakvog opravdanja. Ali, sve ovo nije ništa novo. Ni od juče. Ta matrica funkcioniše već 30 godina. Dižu se nacionalne tenzije i društvo konstantno ekstremizuje. Ono što najviše brine jeste to što mlađe generacije najčešće izazivaju ove incidente - rekao je Milaković za "Glas Srpske".

On je ocijenio da je to posljedica obrazovnog sistema koji je očišćen od svih sadržaja koji su u vezi sa srpskom zajednicom, ali i neažurnosti pravosuđa koje nije adekvatno procesuiralo govore mržnje.

- Naravno, posljedica je to i zvanične hrvatske politike, koja je nametnula kolektivnu odgovornost srpskoj zajednici. Ona se danas doživljava kao nepripadajuća i suvišna - dodao je Milaković.

Prema njegovim riječima, Srbi su kao tema i dalje efikasno sredstvo u rukama hrvatskih političara za dolazak na vlast i njeno rušenje, ali i za skretanje pažnje sa raznih važnih društvenih problema koji godinama muče ovu državu.

- Vladajući HDZ je tu nacionalističku i ekstremističku retoriku najčešće koristio. I to su teme koje se ovde definišu kao domoljubne i patriotske - kaže Milaković.

On je potvrdio da je Vukovar tu uvijek u prvom planu i da su hrvatski političari napravili sliku da je to grad u kome šetaju "nekakvi srpski zločinci".

- To kod malobrojnih Srba izaziva strah, jer se boje šta bi se iz svega toga moglo izroditi. Ono što je neverovatno jeste da te i takve stvari i dalje prolaze kod običnih ljudi. I to je najveći problem, jer hrvatski patriotizam i dalje opstaje samo kroz negativan odnos prema Srbima i srpskoj zajednici u Hrvatskoj - naglasio je Milaković.

Današnji položaj Srba u Hrvatskoj Milaković je ocijenio magrinalizovanim.

- Srbi su definisani kao nacionalna manjina i u skladu sa tim trebalo bi da imaju ustavom određena prava. Ali to u praksi ne funkcioniše. Srbi su diskriminisani na svakom koraku. Nalaze se u ponižavajućoj poziciji. Uvijek prilikom obilježavanja nekih godišnjica moraju da se sklanjaju - rekao je on.

On je dodao da to sve brine, a posebno mlađe generacije, koje se pitaju kakvu budućnost imaju u ovakvoj Hrvatskoj.

- Slično je i u samom Vukovaru, kao da nismo stanovnici ovog grada. Neprestano nam se osporava pravo na obrazovanje na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu. Ubjeđuju nas kako je to getoizacija i segregacija, a s druge strane se ne čini ništa da se obrazovni program promijeni - dodao je on.

Milaković ne očekuje da će se nakon lokalnih izbora nešto promijeniti u vezi sa dosadašnjim položajem srpske zajednice.

- Stalno me pokušavaju ubijediti kako je /hrvatski premijer/ Andrej Plenković garant evropskih vrijednosti. Ali, Srbi iz Vukovara to ne vide. To je samo na deklarativnom nivou. Nema hrabrosti da se stvari menjaju i onda se dešavaju ovakve stvari kao u Borovu. Nije to niko direktno inspirisao iz vrha vlasti, ali jeste definitivno nešto što je posljedica njihovog tolerisanja ovakvih incidenata - ističe Milaković.

On je dodao da Plenković i dalje nije u stanju da se javno obračuna sa ustaškim pozdravom "Za dom spremni!" i da je zbog svega navedenog oprezan i skeptičan, te naglasio da je suština da promjene treba da dođu sa najvišeg državnog nivoa.