latinica  ћирилица
05/05/2021 |  14:43 | Autor: SRNA

Prijedor: Od 9. do 16. maja ITF turnir sa više od 600 tenisera

U Prijedoru će od 9. do 16. maja biti održan 47. Memorijal "Doktor Mladen Stojanović" i 14. ITF Svjetski teniski turnir, na kojem se očekuje više od 600 tenisera iz 19 zemalja.
Prijedor: Teniski turnir - Foto: SRNA
Prijedor: Teniski turnirFoto: SRNA

Gradonačelnik Prijedora Dalibor Pavlović najavio je da će grad podržati ovaj teniski turnir.

- Ovako duga tradicija govori da se radi o jednom zaista izuzetnom i kvalitetnom turniru koji promoviše grad Prijedor u Evropi i svijetu. Sam značaj je i turistički veliki za grad - rekao je Pavlović novinarima u Prijedoru.

Direktor turnira Goran Nović napomenuo je da se turnir održava u dane kada grad Prijedor slavi svoj dan.

- Mi se smatramo odgovornim i veoma ponosnim što ćemo tom manifestacijom biti dio te proslave tih dana - poručio je Nović.

On je naveo da je za turnir prijavljeno više od 600 igrača iz 19 zemalja, uz one koji ulaze direktno zbog svog ATP plasmana na glavni turnir, dubl turnir i kvalifikacije, koje će početi 9. maja.

- Kvalifikacije se igraju na kosturu od 48 igrača, od kojih će šest nakon dva dana biti kvalifikovani da učestvuju na glavnom turniru. Glavni turnir se igra na kosturu od 32 igrača i među njima su rezervisana tri mjesta za juniore koji su po svom plasmanu i pravilima turnira zaslužili da učestvuju na ovom turniru. Neki od tih juniora su atraktivni igrači. Ove godine će doći igrač od 17 godina iz Srbije, Hamad Međedović, koji je nedavno sparingovao sa Novakom Đokovićem i za kojeg kažu da je buduća velika nada tenisa - istakao je Nović.

On je podsjetio da su na ovom turniru u Prijedoru ranije igrali Ivan Dodig, Јanko Tipsarević i Viktor Troicki.

- Ove godine imamo takmičare iz Brazila, Bolivije, Čilea, Јapana, a evropske i regionalne da ne nabrajamo. Ogromno je interesovanje za ovaj turnir, kao i nas da im budemo domaćini - naglasio je Nović.

On je rekao da je prvi nosilac Peđa Krstin iz Srbije, koji je trenutno 245. na ATP listi, a drugi je Nerman Fatić, reprezentativac BiH koji je trenutno 300, a nakon njih idu teniseri do 600. mjesta na toj listi.

- Za titulu na ovom turniru nagradnog fonda 15.000 dolara dobija se 10 ATP bodova. Prva nagrada je oko 2.000 evra, a finalista dobija oko 1.200 evra. Dio novca dobijaju svi koji se plasiraju od prvog kola pa nadalje. Ovo je turnir iz kategorije ITF Vorld tenis tur. Nekad se to zvalo Fjučers. Postoji još jedan koji je u rangu 25.000 dolara, koji ove godine, nažalost, nismo uspjeli da organizujemo zbog poznatih okolnosti - naveo je Nović.

Predsjednik Teniskog kluba "Doktor Mladen Stojanović" u Prijedoru Vojo Pavičić rekao je da Klub ove godine obilježava 89 godina postojanja i da postoji brojna pisana i foto dokumentacija koja potvrđuje da Klub postoji od 1932. godine iako se tenis u Prijedoru počeo igrati znatno ranije.

- Ovo je 47. Memorijal, koji je prerastao u ITF turnir i ovo je 14. po redu ITF. Već nekoliko godina ga održavamo pod motom `Više od tenisa` jer zaista ova manifestacija prevazilazi i značaj samog Kluba i postaje referentna za grad Prijedor. Za ovih desetak dana turnira imaćemo priliku da ispratimo oko 90 mečeva, vjerujem i kvalitetan tenis i da putem zvaničnog sajta ITF-a pratimo uživo i da naš grad predstavimo u najljepšem svjetlu - istakao je Pavičić.