latinica  ћирилица
07/05/2021 |  19:32 ⇒ 08/05/2021 | 14:27 | Autor: RTRS

Uoči Dana sjećanja u Donjoj Gradini - živa i potresna svjedočenja preživjelih logoraša (VIDEO)

Povodom obilježavanja Dan sjećanja na žrtve ustaškog zločina genocida u Јasenovcu i Donjoj Gradini, naša ekipa razgovarala je sa jednim od rijetkih preživjelih svjedoka tog velikog zločina.
Desanka Grbić - Foto: RTRS
Desanka GrbićFoto: RTRS

U Nezavisnoj Državi Hravstkoj izvršen je genocid nas Srbima, Јevrejima i Romima, praćen stravičnim zločinima ustaša, kojih se užasavao čak i njemački okupator. Žrtva genocida je i porodica Desanke Grbić, koja je živjela u blizini Donje Gradine, najvećeg jasenovačkog stratišta. Najstariji brat ubijen je u Јasenovcu, otac se nije vratio sa prisilnog rada u Njemačkoj, a majka je ubijena u masakru u obližnjem selu Orahova.

- Njih 36 je taj dan uhvaćeno, a samo jedno tijelo je pronađeno i to žene koju su živu bacili u bunar. Ostale su otjerali do Orahove, do Save. Ni traga ni glasa od njih nije bilo. Moj najstariji brat je poginuo u Јasenovcu, imao je samo 15 godina - priča Desanka.

NDH je jedina država na svijetu u kojoj su postojali logori za djecu. Tada sedmogodišnja Desanka i četvoro braće i sestara otjerani su u dječiji logor u Sisku. Oni su logor preživjeli, ali mnogobrojna kozaračka djeca nisu.

- Ko zna po koliko djece je umrlo za jednu noć. Tu nije bilo ni hrane, ni vode, samo neku slamu su nam bacili na pod i na tome smo ležali - dodala je.

U NDH Srbi, Јevreji i Romi bili su stavljeni van zakona, a cilj je bio istrebljenje. Samo u Donjoj Gradini ubijeno je 366.000 ljudi.

- Zemaljska komisija za utvrđivanje zločina okupatora i njihovih pomagača je u svom elaboratu, koji je objavljen 1946. godine, izvijestila je da konačan broj jasenovačkog logora nikada neće moći biti utvrđen, ali da bi taj broj mogao biti između 500 do 600 hiljada žrtava. Zvaničan broj žrtava za vrijeme Јugoslavije bio je 700 hiljada žrtava - naglasila je direktorka Spomen-podučja Donja Gradina Tanja Tuleković.

U Spomen području Donja Gradina sutra u 11.00 časova biće položeni vijenci i cvijeće na grobnom polju "Topole", i služen parastos. Zbog epidemiološke situacije broj posjetilaca je ograničen.