latinica  ћирилица
08/05/2021 |  19:04 ⇒ 20:08 | Autor: RTRS

Hodočašće fočanskih studenata do Ostroga - molitveno poklonjenje Svetom Vasiliju (VIDEO)

Studenti Medicinskog i Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta u Foči, njih 26 – pješice su krenuli na hodočašće i molitveno poklonjenje Svetom Vasiliju Čudotvorcu u manastiru Ostrog u Crnoj Gori.
Studenti pješice krneul na Ostrog -
Studenti pješice krneul na Ostrog

Treća je godina da Snežana Vukosav apsolvent zdravstvene njege odlazi na hodočašće u manastir Ostrog. Pješačenje od Foče do Ostroga, donose joj radost u sabornosti s kolegama. Trud i odricanje vrijedni su poklonjenja i molitve Čudotvorcu na Vasilijevdan.

- To je nešto predivno, kada dođemo gore. Sav umor koji smo imali prethodnih dana nestane preko noći - rekla je Snežana Vukosav apsolventkinja Studentskog programa zdravstvene njege, Medicinski fakultet Foča.

Molitva u banji iscjeljenja od mnogih nedaća i bolesti, prema crkvenom i narodnom predanju, vrijedna je prepješačenih 135 kilometara.

- Odlučio sam se za ovaj put kao neki moj pokušaj da se odužim Bogu što je uz moju porodicu i mene - kaže Nikola Lubura student 5.godine medicine, Medicinski fakultet Foča.

Hodočašće koje je pomogao Studentski dom, budući ljekari, medicinari, teolozi smatraju velikim blagoslovom.

- Mogu reći da je veliko blago i blago nama koji u našoj neposrednoj blizini imamo takvog čudotvorca i Božijeg ugodnika, jer znate ono što nas nosi nisu noge, nego ljubav, srcen duša, duh i poštovanje prema Svetom Vasiliju Čudotvorucu - naglasio je Vladimir Radović predsjednik Studentskog parlamenta Studentskog doma Foča.

 Vladimir Ivanović direktor Studentskog doma Foča dodao je Dom podržava sve ovakve akcije.

- I u budućnosti ćemo sigurno podržati i finansijski i na bilo koji način ovakve i slične akcije studenata - dodao je on.

Na putu od Foče, hodočasnici će se na četvorodnovnom putovanju odmarati u Bastasima, manastiru Piva kod Plužina, Nikšiću, kada bi u utorak trebalo da uoči Vasilijevdana stignu u manastir Ostrog.