latinica  ћирилица
10/05/2021 |  19:19 | Autor: SRNA

Borelj: BiH ovu godinu da iskoristi za ubrzanje reformi

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj izjavio je da su se ministri spoljnih poslova EU saglasili da BiH ovu godinu treba da iskoristi za ubrzanje izbornih i ustavnih reformi.
Žozep Borelj - Foto: SRNA
Žozep BoreljFoto: SRNA

Borelj je rekao na konferenciji za novinare, nakon sastanka šefova diplomatije EU, da će Brisel te napore podržavati svakodnevnim angažovanjem specijalnog predstavnika EU u BiH.

On je naveo da Brisel snažno podržava teritorijalni integritet i suverenitet BiH.

Nakon strateške debate šefova evropskih diplomatija o Zapadnom Balkanu, Borelj je rekao da su se saglasili da je Zapadni Balkan region od geostrateške važnosti za EU i da posvećenost bloka tom regionu treba da bude vidljiva.

Prema njegovim riječima, današnja poruka ministara spoljnih poslova je jasna, a to je evropska perspektiva za cijeli region.

- Tokom diskusije postignut je dogovor da zapadni Balkan treba da ubrza svoje reforme na putu ka EU i da ojača pozitivan i konstruktivan dijalog - istakao je Borelj.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost najavio je da će sljedeće sedmice organizovati tradicionalnu večeru za lidere Zapadnog Balkana u Briselu.

- Na večeri ćemo razmotriti političku situaciju na zapadnom Balkanu, koji je veliki geopolitički problem. Region je dio problema i dio rješenja. Moramo da ga sagledamo iz geopolitičkog ugla i to ćemo uraditi sljedeće nedjelje sa svim liderima sa zapadnog Balkana - rekao je Borelj.

On je najavio da će dijalog Beograda i Prištine biti nastavljen prije kraja juna, jer je nova vlast u Prištini tražila dodatno vrijeme da se upozna sa situacijom iz prethodnih runda dijaloga.

- Ne možemo da odemo na odmore bez nastavka dijaloga. Dogovorili smo se da prije kraja juna imamo novi sastanak. Nadam se da će do tada imati sve potrebne informacije i da će doći pripremljeni u Brisel - poručio je Borelj.

Šefovi diplomatije EU su zaključili da Srbija i Crna Gora moraju brže da napreduju u svojim pristupnim procesima, ali da u ovom trenutku nema konkretnih informacija o mogućnosti otvaranja novih poglavlja sa Srbijom u junu.