latinica  ћирилица
11/05/2021 |  07:30 ⇒ 20:38 | Autor: SRNA

Poslanici NSRS glasali o razmotrenim tačkama (VIDEO)

Poslanici NSRS glasaali su danas o razmotrenim tačkama.
Narodna skupština Republike Srpske - Foto: RTRS
Narodna skupština Republike SrpskeFoto: RTRS

>>> Sjednicu NSRS možete pratiti na RTRS plus i OVDЈE. <<<

 

Poslanici su razmotrili pokretanje inicijative za razgovor i dijalog između strana Republike Srpske i Federacije BiH, kao i tri konstitutivna naroda Srba, Hrvata i Bošnjaka o mogućim rješenjima za BiH.

19.15 - Šef Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini Srpske Igor Žunić rekao je večeras da je pravi politički trenutak za razgovor o mogućim rješenjima u BiH, jer trenutno stanje nije dobro i BiH više ne može adekvatno funkcionisati.

- Siguran sam da i opozicija ovo zna, ali ima svoje razloge zašto neće da bude sa nama - rekao je Žunić u Narodnoj skupštini u završnoj riječi o inicijativi za razgovor i dijalog između strana Republike Srpske i Federacije BiH, kao i tri konstitutivna naroda - Srba, Hrvata i Bošnjaka o mogućim rješenjima za BiH.

18.00 - Poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Srđan Mazalica rekao je danas da je u BiH potrebno postići dogovor legitimnih predstavnika konstitutivnih naroda, odnosno dva entiteta koji su nosioci državnosti jer bi bolje funkcionisala.

Mazalica je istakao da je moguće pronaći kvalitetna rješenja s ciljem bržeg ekonomskog napretka.

14.58 - Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je danas u Narodnoj skupštini Republike Srpske da o mnogim stvarima u BiH treba razgovarati 25 godina nakon rata kako bi se pronašlo najbolje rješenje za sva tri naroda u BiH.

14.55 - Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da se Republika Srpska zalaže za sprovođenje Dejtonskog mirovnog sporazuma čijim Aneksom četiri je propisano da samo što je striktno dato pripada BiH, a sve ostalo entitetima.

14.15 - Dodik istakao da je potrebno reafirmisati ulogu Republike Srpske kao strane u BiH za sve dogovore o suštinskim stvarima.

13.15 - Dodik pozvao vladajuće stranke i opoziciju da se ujedine na tačkama koje su egzistencijalno važne za Republiku Srpsku i srpski narod u BiH.

13.00 - NSRS, želeći da ostvari ulogu u kreiranju boljeg i prosperitetnijeg života građana u Srpskoj, zahtijeva od institucija Federacije BiH i ostala dva konstitutivna naroda da se uključe u politički dijalog koji bi rezultovao vraćanjem na osnovne principe i tekst Dejtonskog sporazuma.  Ovo je navedeno u inicijativi za razgovor o mogućim rješenjima za BiH, koju je predložio Klub poslanika SNSD-a.

Šef Kluba poslanika Igor Žunić rekao je da je inicijativa plod trenutnih dešavanja u BiH i da je vrijeme da vladajuća većina i opozicija u Srpskoj počnu da djeluju zajednički.

12.20 - Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da je neprihvatljivo da o poštenju govori šef Kluba poslanika SDS-a u parlamentu Republike Srpske Miladin Stanić, koji je od njega tražio dva miliona KM da pređe iz SDS-a u SNSD ili neku drugu političku partiju.

12.00 - Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik prisustvuje redovnoj skupštinskoj sjednici.

11.30 - Ministar za evrpske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske Zlatan Klokić rekao je da metodologija na osnovu koje će biti izrađen program integrisanja BiH u EU treba biti izrađena u skladu sa principima kojim je utvrđen sistem koordinacije evropskih integracija u BiH i donošenje svih odluka konsenzusom.

---------------------------

Dnevnim redom obuhvaćeno je i pismo visokog predstavnika u BiH od 27. januara 2021. godine, upućeno predsjedniku Narodne skupštine i klubovima poslanika u Parlamentu Srpske.